Ik probeer zoveel mogelijk verschillende wintergroenten te gebruiken in onze vegetarische maand. Zo ook deze schorseneren, die naar me lagen te lonken bij de groenteboer. Schorseneren worden ook wel winterasperges, armeluisasperges of keukenmeidenverdriet genoemd. Dit laatste omdat ze lastig schoon te maken zijn. Ze zijn beter te schillen als je ze een tijdje in een bak water legt. Doe handschoenen aan, schrob de wortels schoon en schil ze vervolgens met een dunschiller. Snijd ze in stukken en leg de schorseneren in schoon water met wat citroensap om bruin worden te voorkomen. Ze zijn rijk aan ijzer en ook boerenkool is goed voor je en daarom heb ik ze gecombineerd in dit recept van tarwe met boerenkool, schorsneren en shiitake. Koop eens verse boerenkool van de stronk, dit smaakt veel beter dan de zakken met kant-en-klaar gesneden boerenkool.
Seizoens-groenten
Deze gerecht met boerenkool, schorseneren en shiitake en zoveel andere mooie ingrediënten is echt mijn favoriete maaltijd van dit moment. Ik hou gewoon van de combinaties en alles vult elkaar zo perfect aan.
Ik heb dit gerecht in de winter zo vaak gemaakt en ik denk dat ik dit zal blijven doen zolang deze groenten in het seizoen zijn. Er is niets lekkerder dan seizoens-groenten te eten, wanneer ze op hun lekkerst zijn!
Voor deze warme salade heb ik eigenlijk geen echte dressing gemaakt. Ik heb het op het laatst op smaak gebracht met citroenzeste, kappertjes, zwarte olijven en beetje olijfolie.
Dit recept is vooral heerlijk in de wintermaanden, als je trek hebt in een warme maaltijd die toch boordevol voedzame groenten zit.
Boerenkool en schorseneren zijn gezonde groenten die boordevol vezels, vitaminen, mineralen en voedingsstoffen zitten. Een goede reden om ze wat vaker op het menu te zetten.
En ik heb nog een heerlijk recept met schorseneren voor je, namelijk deze Orzotto met balsamico schorseneren en Schorseneer tagliatelle met garnalen.