Tarwe met Boerenkool, Schorseneren en Shiitake

Ik probeer zoveel mogelijk verschillende wintergroenten te gebruiken in onze vegetarische maand. Zo ook deze schorseneren, die naar me lagen te lonken bij de groenteboer. Schorseneren worden ook wel winterasperges, armeluisasperges of keukenmeidenverdriet genoemd. Dit laatste omdat ze lastig schoon te maken zijn. Ze zijn beter te schillen als je ze een tijdje in een bak water legt. Doe handschoenen aan, schrob de wortels schoon en schil ze vervolgens met een dunschiller. Snijd ze in stukken en leg de schorseneren in schoon water met wat citroensap om bruin worden te voorkomen. Ze zijn rijk aan ijzer en ook boerenkool is goed voor je en daarom heb ik ze gecombineerd in dit recept van tarwe met boerenkool, schorsneren en shiitake. Koop eens verse boerenkool van de stronk, dit smaakt veel beter dan de zakken met kant-en-klaar gesneden boerenkool.

Tarwe met boerenkool, schorseneren en shiitake

Seizoens-groenten

Deze gerecht met boerenkool, schorseneren en shiitake en zoveel andere mooie ingrediënten is echt mijn favoriete maaltijd van dit moment. Ik hou gewoon van de combinaties en alles vult elkaar zo perfect aan.
Ik heb dit gerecht in de winter zo vaak gemaakt en ik denk dat ik dit zal blijven doen zolang deze groenten in het seizoen zijn. Er is niets lekkerder dan seizoens-groenten te eten, wanneer ze op hun lekkerst zijn!
Voor deze warme salade heb ik eigenlijk geen echte dressing gemaakt. Ik heb het op het laatst op smaak gebracht met citroenzeste, kappertjes, zwarte olijven en beetje olijfolie.
Dit recept is vooral heerlijk in de wintermaanden, als je trek hebt in een warme maaltijd die toch boordevol voedzame groenten zit.

Boerenkool en schorseneren zijn gezonde groenten die boordevol vezels, vitaminen, mineralen en voedingsstoffen zitten. Een goede reden om ze wat vaker op het menu te zetten.

En ik heb nog een heerlijk recept met schorseneren voor je, namelijk deze Orzotto met balsamico schorseneren en Schorseneer tagliatelle met garnalen.

 

Recept Tarwe met boerenkool, schorseneren en shiitake:

Tarwe met boerenkool, schorseneren en shiitake. Schorseneren worden ook wel winterasperges, armeluisasperges of keukenmeidenverdriet genoemd.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr schorseneren
  • ½ citroen rasp en sap ervan
  • 200 gr boerenkool
  • 150 gr tarwekorrels
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gr shiitake
  • 2 el gezouten kappertjes
  • 3 el zwarte olijven, zonder pit
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Schil de schorseneren (zie hierboven) en snijd ze in stukken van ongeveer 2 cm. Haal de bladeren van de boerenkoolstronk, spoel ze schoon en laat uitlekken.
  • Kook de schorseneren ongeveer 15 minuten in water met citroensap. Blancheer de boerenkool, giet dan af en laat uitlekken. Kook de tarwe ongeveer 25 minuten in ruim water.
  • Snijd ondertussen de rode ui in dunne halve ringen en de knoflook in dunne plakken.
  • Borstel de shiitake schoon en verwijder de stengeltjes, snijd de grote eventueel in plakken.
  • Bak in een grote koekenpan of wok in een scheut olijfolie de ui met knoflook glazig,
  • Voeg de paddenstoelen erbij en bak nog ongeveer 3 minuten op hoog vuur.
  • Giet inmiddels de schorseneren en tarwe af en doe dit in de pan bij de ui en shiitake.
  • Als de boerenkool goed uitgelekt is, doe je dit ook erbij en bak je al roerend het geheel op hoog vuur.
  • Breng op smaak met flink wat peper en zout. Garneer met de citroenrasp, kappertjes en olijven en giet er nog een beetje olijfolie over.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating