Wat doe je met de overgebleven mandarijntjes van Sint-Maarten? Je bakt deze heerlijke Tarte tatin van mandarijntjes ervan. Deze Tarte Tatin is een heerlijke variant op het klassieke Franse dessert. De zoete taart heeft gekarameliseerde mandarijntjes op een boterachtige deegbodem. De mandarijnen worden gebakken in een karamelsaus tot ze zacht en goudbruin zijn. Vervolgens bedekt met een laag bladerdeeg en gebakken in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Het resultaat is een prachtig en heerlijk dessert dat perfect is voor elke gelegenheid. Serveer het warm met een bolletje vanille-ijs voor een echt verwenmoment. Deze tarte Tatin is indrukwekkend genoeg om op een speciaal etentje te serveren, maar is ook eenvoudig te maken met slechts een paar eenvoudige ingrediënten.
Tarte Tatin
Tarte tatin is een klassiek Frans dessert dat alleen deeg, boter, appels en suiker gebruikt om magie te creëren! Je kunt bladerdeeg gebruiken als je dat liever hebt. Hoe het ook uitpakt, je zult ervan genieten! Een Tarte tatin is een taart waarbij plakjes fruit (meestal appels) voor het bakken in boter en suiker worden gekarameliseerd. Het ontstond in Frankrijk — blijkbaar per ongeluk — in het Hotel Tatin in de jaren 1880.
Ik heb deze taart nu gemaakt van mandarijnen omdat ik er nog heel veel van had liggen. Je kunt de taart met diverse soorten fruit maken zoals peren, kweeperen, verse vijgen, ananas, bananen, sinaasappels, etc. Maar je kunt ook een hartige Tarte tatin maken, hieronder vind je daar recepten voor.
Deze Tarte tatin gebruikt halve mandarijnen en kant-en-klaar bladerdeeg uit de supermarkt. Maar eerst maak je een karamel in een (gietijzeren) pan. De gesneden mandarijnen bedekken de karamel en die worden bedekt met bladerdeeg. Na het bakken en iets afkoelen, wordt het geheel omgedraaid op een serveerschaal, waarbij fruit wordt onthuld dat smaakt naar boterachtige gekarameliseerde marmelade.
De taart kan warm, op kamertemperatuur of gekoeld worden geserveerd. Ik vind hem vooral lekker met een toef slagroom, gezoet met suiker, vanille en een scheutje likeur. Een bolletje vanille-ijs zou goddelijk zijn.
Meer Tarte tatin recepten:
- Rabarber Tarte tatin
- Mini Tarte tatins met gezouten boter en tijm
- Tarte tatin van sjalotjes
- Tomaatjes Tarte tatin
- Tarte tatin van witlof
- Rode bietjes Tarte tatin
Tip:
- Optioneel: pistachenoten en rozenblaadjes om te serveren
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Tarte tatin van mandarijntjes:
Ingrediënten
- 3 mandarijntjes
- 8 mandarijntjes
- 150 gr kristalsuiker
- 270 gr bladerdeeg op rol
- 1 el speculaaskruiden
- 1 el olie
- 250 ml slagroom
- 1 tl vanille extract
- 50 gr kristalsuiker
- 1 scheutje (mandarijn)likeur
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Rasp de schil van 3 mandarijntjes en pers ze dan uit. Schil de 8 mandarijnen.
- Doe de suiker en 50 ml mandarijnsap in een pannetje, verhit dit en laat het karamelliseren.
- Vouw het bladerdeeg uit, verdeel 2/3 deel de rasp erop en strooi de speculaaskruiden erover. Rol het bladerdeeg uit tot de grootte van de ovenschaal (26 cm).
- Vet de lage ovenschaal in met een beetje olie. Snijd de 8 mandarijntjes doormidden en schik deze - met de snijkant onder - in de schaal. Giet de hete karamel hierover.
- Leg het bladerdeeg op de mandarijnen. Vouw het bladerdeeg in de schaal en prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
- Zet de schaal in de oven en bak de taart in 35-45 minuten goudbruin. Haal dan uit de oven en laat nog 5 minuten staan.
- Klop ondertussen de slagroom op met de vanille, suiker en eventueel likeur. Meng de rest van de rasp erdoor.
- Leg een taartschaal op de ovenschaal en keer deze snel om zodat de taart met de mandarijntjes boven, op de taartschaal komt te liggen. Serveer met een dot slagroom.