Tarte tatin van mandarijntjes. Wat doe je met de overgebleven mandarijntjes van Sint Maarten? Je bakt deze heerlijke Tarte tatin van mandarijntjes ervan.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 50 minuten min
Totale tijd 1 uur uur
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Frans
- 3 mandarijntjes
- 8 mandarijntjes
- 150 gr kristalsuiker
- 270 gr bladerdeeg op rol
- 1 el speculaaskruiden
- 1 el olie
- 250 ml slagroom
- 1 tl vanille extract
- 50 gr kristalsuiker
- 1 scheutje (mandarijn)likeur
Verwarm de oven voor op 200˚C.
Rasp de schil van 3 mandarijntjes en pers ze dan uit. Schil de 8 mandarijnen.
Doe de suiker en 50 ml mandarijnsap in een pannetje, verhit dit en laat het karamelliseren.
Vouw het bladerdeeg uit, verdeel 2/3 deel de rasp erop en strooi de speculaaskruiden erover. Rol het bladerdeeg uit tot de grootte van de ovenschaal (26 cm).
Vet de lage ovenschaal in met een beetje olie. Snijd de 8 mandarijntjes doormidden en schik deze - met de snijkant onder - in de schaal. Giet de hete karamel hierover.
Leg het bladerdeeg op de mandarijnen. Vouw het bladerdeeg in de schaal en prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
Zet de schaal in de oven en bak de taart in 35-45 minuten goudbruin. Haal dan uit de oven en laat nog 5 minuten staan.
Klop ondertussen de slagroom op met de vanille, suiker en eventueel likeur. Meng de rest van de rasp erdoor.
Leg een taartschaal op de ovenschaal en keer deze snel om zodat de taart met de mandarijntjes boven, op de taartschaal komt te liggen. Serveer met een dot slagroom.