Serveer eens tijdens een speciaal etentje thuis een tartaar van rode biet in plaats van een runder tartaar. Erg fijn om te serveren als je vegetariërs of zelfs veganisten aan tafel hebt. Je bereid alles ver van tevoren en op de avond zelf hoef je alleen maar het tartaartje samen te stellen. Hoe fijn is dat tijdens een diner.
Rode biet
Als je rode bieten poft (gaart) in de oven in een aluminiumpakketje dan wordt de bietensmaak nog intenser en zoeter. En het voordeel is dat het bietje niet zo ‘nat’ is als de voorgekookte bietjes die je kunt kopen in de supermarkt of de groenteboer.
Afhankelijk van de grootte van de bietjes en of het een zomer of winterbietje is, is de gaartijd in de oven tussen de 60 en 90 minuten. Check na 60 minuten of ze al gaar zijn, door met een scherp te prikken door de folie in het bietje. Dan voel je vanzelf of ze zacht zijn of niet.
Je kunt de bietjes op deze manier een tot drie dagen van tevoren alvast garen. Als ze afgekoeld zijn, kan je de schil ervan afwrijven en dan kan je ze goed verpakt in de koelkast enkele dagen goed bewaren.
Truffeltapenade
Tapenade gemaakt van paddenstoelen en truffel heet het, maar er komt maar heel weinig truffel aan te pas. Toch had ik het in mijn kop om de bietjes aan te maken met deze tapenade. Het heeft op zich wel een lekkere smaak, maar het is natuurlijk wel misleidend om het truffeltapenade te noemen. Er zullen wel tapenades bestaan die meer truffel bevatten denk ik. Ik vond het trouwens wel een spannende combinatie met de bietjes. Het versterkt de aardse smaak van de bietjes. Omdat er paddenstoelen zitten in de tapenade heb ik er gemarineerde paddenstoeltjes bij geserveerd.
Beukenzwammetjes
Deze gemarineerde beukenzwammetjes kan je ook dagen van tevoren bereiden. Erg fijn toch? En hoe langer je ze marineert, hoe meer smaak ze opnemen. Ik heb wat zuur en zoet in de marinade gedaan, zodat dit goed samengaat met het aardse van de bietjes en tapenade. Voor mij is het een geslaagde combi geworden.
Tip:
Ik heb kleine blaadjes Oost-Indische kers gebruikt om het tartaartje te garnalen. Als je dit niet kunt vinden, gebruik dan hele kleine blaadjes sla, waterkers of groene kiemgroenten.
Recept Tartaar van rode biet:
Ingrediënten
- 2 teentjes knoflook
- 10 gr bieslook
- 50 ml olijfolie
- 50 ml witte balsamico
- 2 el agavesiroop
- ¼ tl chilivlokken
- 1 laurierblaadje
- Peper en zout
- 125 gr beukenzwammetjes
- #rode biet#
- 4 ongekookte rode bieten
- olijfolie
- 1 potje truffeltapenade
- groene blaadjes
Instructies
- Marinade: Snijd de knoflook in dunne plakken en de bieslook fijn. Meng de olijfolie met de azijn, agavesiroop, knoflook, bieslook, chilivlokken, laurierblaadje en peper en zout.
- Kook een pan met water en zout. Snijd de zwammetjes los en doe ze in de pan met kokend water. Laat ze 2-3 minuutjes koken en giet ze dan af.
- Doe de warme paddenstoeltjes in de marinade en laat minimaal 8 uur marineren in de koelkast. Deze paddenstoeltjes kan je zelfs 2-3 dagen van tevoren maken.
- Rode bieten: spoel de schil van de bieten schoon. Pak 4 vellen aluminiumfolie en besmeer ze met olie. Pak een bietje in elk vel en leg de pakketjes in een hete oven van 200˚C. Rooster ze gaar in ongeveer 60-90 minuten. Prik er met een mes in om te checken of ze gaar zijn.
- Haal de bietjes uit de oven en laat ze afkoelen. Nu kan je heel makkelijk de schil eraf wrijven. Snijd de bieten in kleine blokjes en doe ze in een kom.
- Meng 4 theelepels truffeltapenade door de bietenblokjes. Proef of het voor jou voldoende op smaak is, misschien wil je er nog wat meer tapenade doorheen mengen. Breng dan op smaak met peper en zout.
- Serveren: Laat alles op kamertemperatuur komen. Zet steekringen op de borden en verdeel de bietentartaar in de steekringen. Leg de gemarineerde zwammetjes op de bietjes en leg de blaadjes groen om het tartaartje heen.