Tajine met kip, dadels en saffraan

Dit is een heel oud recept van mij, maar ik had hem nooit op de site geplaatst omdat ik de foto niet mooi vond. Goede reden om het gerecht nog eens te maken. En dat is geen straf want deze Tajine met kip, dadels en saffraan is super lekker. En als je geen tajine hebt, bereid je het gewoon in een hapjespan.
Voor deze tajine met kip, dadels en saffraan heb ik kipdijfilets gebruikt.

 

Tajine

 

Een tajine oftewel tagine is een aardenwerken stoofpot uit de Noord-Afrikaanse keuken. Het gerecht wat hierin bereid wordt heet ook tajine. Je kunt deze stoofpotten tegenwoordig in alle soorten en maten kopen. Van ongeglazuurde keramieken, tot geglazuurde keramieken, gietijzeren en roestvrijstalen exemplaren aan toe. En de een nog mooier dan de andere. En zo’n pot op tafel zetten is toch een feestje?

 

De kegelvormige deksel zorgt ervoor dat al het vocht en de smaken in het gerecht blijven. Het vlees wordt lekker mals en sappig, doordat het in eigen kookvocht langzaam gaar gestoofd wordt.
Als je een aardewerken tajine koopt, behandel deze dan eerst voor, voordat je ermee gaat koken. De keramieken (ongeglazuurde) potten moeten eerst 24 uur weken in koud water. Doe je dit niet dan kan hij knappen tijdens het bereiden (net zoals een Römertopf).
Je kunt de tajine gebruiken op een gasfornuis en in de oven.
Behalve kip, vlees of vis, kan je ook groenten bereiden in een tajine.

 

Groente erin

 

Ik had in deze tajine wortelen willen doen, dacht dat ik die nog in huis had niet dus. Maar ik had nog wel heerlijke en prachtige roze chioggia bietjes – die ik al gepoft had in de oven – in de koelkast liggen. Deze heb ik er op het laatst doorheen gedaan. Maar wortelen, pastinaak of een andere knolsoort kan ook heerlijk zijn in dit gerecht.

 

Tips:

 

Als je geen saffraan kunt vinden of je vind het te duur, laat het dan achterwege.

Lekker bij deze tajine is:
Parelcouscous salade met citroen en verse kruiden
Parelcouscous met geroosterde pompoen en groenten
Bloemkool couscous met verse kruiden en cranberries
Fattoush salade

 

 

Recept Tajine met kip, dadels en saffraan:

Tajine met kip, dadels en saffraan. Deze heerlijke tajine kan je natuurlijk ook bereiden in een (hapjes)pan als je geen tajine hebt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • olijfolie
  • 2 grote ui, in dunne ringen
  • 3 tenen knoflook, geraspt
  • 2 winterpenen
  • 400 gr kipdijfilets
  • peper en zout
  • 1 el ras-el-hanout
  • 100 gr pitloze dadels
  • 300 ml kippenbouillon
  • 10 saffraandraadjes
  • 2 el amandelschaafsel
  • 5 takken peterselie

Instructies
 

  • Snijd de uien in dunne ringen en hak de knoflook fijn. Schil de wortelen en snijd ze in dunne plakken.
  • Bak de ui, knoflook en wortel glazig in een hapjespan of tajine met een scheutje olijfolie op middelhoog vuur.
  • Snijd de kipdijfilets in blokjes van ongeveer 2 centimeter.
  • Bestrooi de kipstukjes met peper en zout en ras-el-hanout kruiden.
  • Zet het vuur nu hoger en bak de kipstukjes mee met de ui en wortelen.
  • Nu kunnen de dadels en bouillon erbij. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag.
  • Doe de saffraan erbij, zet de deksel op de pan en laat dit op laag vuur ongeveer 15-20 minuten sudderen tot het vlees gaar is.
  • Garneer het gerecht eventueel met amandelschaafsel en gehakte peterselie. Zet de schaal op tafe.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating