Tabouleh van Parelcouscous

Tabouleh is een traditioneel Arabisch gerecht, waar veel variaties op zijn. Het is een salade van bulgur met veel verse groene kruiden. Dit is mijn variant op tabouleh, een heerlijke frisse salade met warm weer en bij de barbecue. Ik heb nu eindelijk ontdekt hoe ik de beste tabouleh kan maken. Het is net zo goed, zo niet beter dan, mijn favoriete lokale restaurant uit het Midden-Oosten. Als je deze tabouleh van parelcouscous probeert, denk ik dat je het daarmee eens zult zijn.

Tabouleh

Tabouleh (ook wel gespeld als tabouli) is een super verse kruiden- en bulgursalade, waarbij peterselie het belangrijkste ingrediënt is. Het is bezaaid met in blokjes gesneden komkommer en tomaat, en eenvoudig aangekleed met olijfolie en citroensap. Het is verfrissend, licht en boordevol gezonde ingrediënten.
Je vindt het vaak als bijgerecht op Midden-Oosterse of Mediterrane menukaarten. Het voelt zich helemaal thuis bij hummus, baba ganoush, falafel, feta, olijven… al mijn favoriete dingen.
Ik heb de afgelopen jaren thuis tabouleh geprobeerd, en ik ben zo blij om vandaag met jullie te delen wat ik heb geleerd. Klaar om geweldige tabouleh te maken?

Tabouleh van parelcouscous

Ingrediënten:

  • Bulgur, authentieke wordt tabouleh gemaakt van een superfijne bulgur, dis is voorgekookte gebroken tarwe.
    Eenmaal bereid, is het zacht en luchtig. Bulgur wordt vaak verward met couscous, maar dat is niet hetzelfde. Ik heb nu parelcouscous hiervoor in de plaats gebruikt.
    Er zijn verschillende andere soorten bulgur en je zult waarschijnlijk maar één optie in de supermarkt vinden, maar in een Turkse supermarkt vind je diverse soorten bulgur.
  • Verse peterselie is ook een hoofdingrediënt van tabouleh, daarom is deze salade zo groen.
  • Daarnaast zit er nog verse munt en koriander in.
  • Munt is standaard en voegt nog meer frisse smaak toe.
  • Lente-ui is mijn milde ui naar keuze. Het is perfect in tabouleh.
  • Verse komkommer en tomaat voegen meer textuur en kleur toe en versterken de verfrissende factor. Heb ik al verfrissend genoeg gezegd?
  • Olijfolie, citroensap, groene peper en knoflook zijn de overige smaakmakers.
  • Knoflook vind je niet in elk tabouleh recept, maar ik denk dat één teentje dit recept extra lekker maakt.

Tips:

  • Maak het glutenvrij: Parelcouscous is niet glutenvrij (het is durumtarwe). Vervang het door glutenvrije quinoa. Je gebruikt dezelfde hoeveelheid ongekookte quinoa als parelcouscous of bulgur.
  • Gebruik de meest rijpe en rode tomaten die je kunt vinden! Maak je deze salade als de tomaten niet in het seizoen zijn, dan zijn kerstomaatjes misschien wel de beste keuze.
  • Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Tabouleh van parelcouscous:

Tabouleh van parelcouscous. Tabouleh is een traditioneel Arabisch gerecht, waar veel variaties op zijn. Het is een salade van bulgur met veel kruiden.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bijgerechten, Hoofdgerechten, Lunch, Salades, Vegetarisch
Keuken Midden Oosten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 250 gr parelcouscous (of bulgur)
  • 4 tomaten
  • ½ komkommer
  • 3 lente-uien
  • 1 groene peper
  • 40 gr platte peterselie
  • 15 gr munt
  • 15 gr koriander
  • 2 tenen knoflook
  • ½ citroen
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Parelcouscous goed spoelen en bereiden volgens de aanwijzing op de verpakking. Als deze gekookt is afgieten en laten afkoelen.
  • Snijd ondertussen de tomaten en komkommer zonder zaadlijsten in kleine blokjes en snijd de lente-uien en groene peper fijn.
  • Hak de peterselie-, munt- en korianderblaadjes heel fijn met de hand of in een keukenmachine. Hak of rasp de knoflook fijn en pers de halve citroen uit.
  • Doe alle ingrediënten in een grote kom en maak de salade aan met citroensap, olijfolie en voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Laat even in de koelkast staan, zodat de smaken er lekker kunnen intrekken.
  • Lekker met Turks brood.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating