Ik bereid gerechten uit heel veel keukens, maar Surinaams koken is er nog nooit van gekomen. Waarom weet ik niet, want ik sta open voor allerlei gerechten die ik nog niet ken.
Toen kwam dit gerecht voorbij en ja dat wilde ik wel eens proberen. Mijn groenteman op de markt vroeg al diverse keren moet je die cassave niet eens proberen, maar toen had ik nog geen idee wat ik ermee moest doen. Tot nu. Telo wordt gemaakt van cassave en Bakkeljauw is gezouten en gedroogde kabeljauw. En laten ze die nou hebben bij mij lokale super (AH).
Dus geen excuses meer … aan de slag met dit Surinaamse Telo met Bakkeljauw gerecht.
Telo
Telo (of teloh) is cassave. En in dit gerecht worden ze als dikke frieten krokant gebakken.
Hiervoor wordt de cassave eerst geschild en in dikke frieten gesneden. Dan worden ze eerst gekookt, gekoeld en daarna gefrituurd. En dan heb je de lekkerste frieten ooit. Ook zonder de bakkeljauw zijn deze frieten heerlijk, serveer ze bijvoorbeeld met deze Jamaican hamburger met chipotlesaus. Maar je kunt ook een Cassave puree met knoflook maken.
De cassave knol – afkomstig van de yuca – kan je vinden in toko’s, bij de groenteboer of bij een grote supermarkt.
Deze grote aardappelachtige knol heeft een dikke donkerbruine schil die lastig de schillen is. Het vruchtvlees is wit, maar kan snel verkleuren.
Bakkeljauw
Bakkeljauw is gedroogde en gezouten kabeljauw en wordt het ook vaak ‘klipvis’ genoemd.
Kabeljauw wat wordt gedroogd zonder gezouten te worden heet stokvis.
Het is een eeuwenoude manier van vis te conserveren. Door het drogen blijven veel voedingsstoffen behouden in de vis en krijgt het meer smaak.
Je kunt de vis voor het bereiden eerst ontzouten, ik heb het niet gedaan maar dan is het gerecht wel erg zout.
Ontzouten: Week de bakkeljauw ongeveer acht uur in koud water. Het beste kan je het water een paar keer verversen hiervoor. Je kunt een stukje vis proeven om zeker te zijn dat het niet te zout is.
Probeer ook eens deze Bakkeljauw asperge fritters of Brandade visdip.
Tips:
Ik vond de saus nog aardig zout maar de combinatie met de cassavefrieten is heerlijk.
De Madame Jeanette die erin gebruikt wordt, vind ik iets te heftig dus het is een Spaanse peper geworden.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Joline
januari 19, 2021 @ 6:00 pm
Bedankt voor de superduidelijke uitleg voor het maken van dit Surinaamse recept. Het is mij toch nog best aardig gelukt. Het voorspoelen en koken van de vis helpt goed!
En handig dat je het hier kan afvinken als je iets hebt gedaan.
Hanneke de Jonge
januari 20, 2021 @ 10:03 am
Beste Joline,
Dankjewel, vind dit ontzettend leuk om te vernemen.
En wat fijn dat het goed geluk is.
Diana
maart 31, 2021 @ 3:31 pm
Beste mensen in telo en bakkeljauw hoort adjuma is lekkerder dan rode peper,je kan het er heel in doen wanneer je de bakjeljauw maakt en als je het goed in de gaten houd zodat hij niet openspringt en de Admins erop tijd uit haalt is de bakjeljauw lekkerder. Je hoeft pepers niet speciaal te snijden en of van pitjes te ontdoen om de smaak ervan te krijgen.
Hanneke de Jonge
april 1, 2021 @ 10:16 am
Hoi Diana, je hebt helemaal gelijk. Alleen kan niet iedereen de adjuma vinden in een winkel, dus daarom de rode peper.