Dit is mijn versie geworden van de Surinaamse bami uit het boek Power Queens: Culinair de wereld delen. Het is Surinaamse bami met kip geworden. Natuurlijk heb ik er weer mijn eigen twist aan gegeven. Ik heb een zoetzuur van komkommer* gemaakt erbij en baka bana gebakken. Ook de kipkarbonades staan niet in het recept van het boek, die leken met wel lekker bij deze bami.
Surinaamse keuken
De vierkante Maggiblokjes die gebruikt worden in de Surinaamse bami zijn te koop bij een toko of supermarkt. Het is een heerlijke Surinaamse bami geworden, ik vind het alleen wel een beetje zout geworden met de Maggiblokjes en ketjap. Volgende keer iets minder erin doen. Vooral de 5-spices geven de bami een heerlijke smaak.
De bami wordt niet gemaakt van mie, maar van spaghetti. Ik heb volkoren spaghetti gebruikt. Tegenwoordig vind je allerlei soorten spaghetti, meergranen, van spelt, gemaakt van linzen en glutenvrije. Dus als jij wat bewuster wilt eten, is er keuze genoeg in deze pasta.
Ik was niet zo bekend met de Surinaamse keuken, maar vind het wel leuk om deze te ontdekken.
De baka bana wordt gemaakt van bakbanaan, deze vind je in de grotere supermarkten of toko’s. Het is dus geen gewone banaan, maar een veel grotere banaan met een hoog zetmeelgehalte. Deze wordt in tropische landen gebakken gegeten in plaats van onze aardappelen. Deze bananen zijn ook lekker om banaanchips van te maken.
Het baka bana** (gebakken banaan) recept vind je hier. Je kunt het ook maken als nagerecht na deze heerlijke Surinaamse bami.
Recept Surinaamse bami met kip:
Ingrediënten
- 4 kipkarbonades
- 4 el teriyaki bbq saus
- 300 gr volkoren spaghetti
- 1 Maggiblokje
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 rode peper
- 4 takjes bladselderij
- 2 el zonnebloemolie
- 8 cherrytomaatjes
- 1 tl 5-spices poeder
- 1 stukje verse gember van 2 cm
- 5 el zoute ketjap (sojasaus)
- baka bana**
- 1 zak agave kroepoek
Instructies
- Marineer twee uur van te voren de kipkarbonades in de teriyaki bbq saus.
- Verwarm voor het koken de oven op 180˚C voor.
- Bak in een antiaanbakpan de kipkarbonades aan beide kanten goudbruin. Leg ze in een ovenschaal en bak ze verder af in de oven, ongeveer 40 minuten.
- Kook de spaghetti beetgaar in een ruime pan met kokend water en een half Maggiblokje.
- Snijd intussen de ui in dunne ringen, knoflook en rode peper fijn. Snijd de tomaatjes doormidden. Haal de blaadjes van de selderijstengels en hak de blaadjes grof.
- Bak in een grote wok in een scheutje zonnebloemolie de ui, knoflook en rode peper glazig. Voeg een half Maggiblokje, tomaatjes, 5-spices en gember toe en bak nog even mee. Giet dan de ketjap erbij en roer alles goed door.
- Giet de spaghetti af in een vergiet en giet de spaghetti in de pan met de saus. Proef de bami of het op smaak is, zo niet doe er dan nog wat ketjap bij. Voeg als laatste de selderijblaadjes toe.
- Serveer de bami met de teriyaki kipkarbonade, baka bana, zoetzuur van komkommer en wat kroepoek.