Surinaamse bami met kip. Dit is mijn versie geworden van de Surinaamse bami uit het boek Power Queens: Culinair de wereld delen.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 25 minuten min
Gang Hoofdgerechten
Keuken Caribisch
- 4 kipkarbonades
- 4 el teriyaki bbq saus
- 300 gr volkoren spaghetti
- 1 Maggiblokje
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 rode peper
- 4 takjes bladselderij
- 2 el zonnebloemolie
- 8 cherrytomaatjes
- 1 tl 5-spices poeder
- 1 stukje verse gember van 2 cm
- 5 el zoute ketjap (sojasaus)
- baka bana**
- 1 zak agave kroepoek
Marineer twee uur van te voren de kipkarbonades in de teriyaki bbq saus.
Verwarm voor het koken de oven op 180˚C voor.
Bak in een antiaanbakpan de kipkarbonades aan beide kanten goudbruin. Leg ze in een ovenschaal en bak ze verder af in de oven, ongeveer 40 minuten.
Kook de spaghetti beetgaar in een ruime pan met kokend water en een half Maggiblokje.
Snijd intussen de ui in dunne ringen, knoflook en rode peper fijn. Snijd de tomaatjes doormidden. Haal de blaadjes van de selderijstengels en hak de blaadjes grof.
Bak in een grote wok in een scheutje zonnebloemolie de ui, knoflook en rode peper glazig. Voeg een half Maggiblokje, tomaatjes, 5-spices en gember toe en bak nog even mee. Giet dan de ketjap erbij en roer alles goed door.
Giet de spaghetti af in een vergiet en giet de spaghetti in de pan met de saus. Proef de bami of het op smaak is, zo niet doe er dan nog wat ketjap bij. Voeg als laatste de selderijblaadjes toe.
Serveer de bami met de teriyaki kipkarbonade, baka bana, zoetzuur van komkommer en wat kroepoek.