Met warm weer geen zin om te koken. Maak dan dit ‘belegd broodje’ met de ingrediënten van een salade Niçoise oftewel een Stokbroodje Niçoise. Je kunt de boontjes en eieren van tevoren koken en de pesto ook vooraf bereiden. Dan hoef je ’s avonds het brood alleen nog maar te beleggen.

 

Pan bagnat

 

Dit is een Niçoise salade in sandwichvorm en het wordt verkocht op bijna elke openluchtmarkt in Nice, Frankrijk, maar ook bij bakkerijen en restaurants.
Koop wat knapperig stokbrood, tonijn uit blik van goede kwaliteit, een paar toppings naar keuze en je maakt een heerlijke sandwich.
Tegenwoordig is dit broodje net zo’n onderdeel van de lokale keuken als de salade Niçoise. Met dat laatstgenoemde gerecht heeft het pan bagnat overigens veel gemeen. Makkelijk zelf te maken dus.

 

Tonijn uit blik, ansjovis, olijven, tomaten, haricots verts en hardgekookte eieren zijn enkele van de standaardingrediënten. Daarbij natuurlijk een basilicum in de vorm van een pesto.
Het kenmerk van deze sandwich is dat het erg vochtig is: het brood wordt besmeerd met de pesto voordat het wordt gevuld en vervolgens platgedrukt zodat het alle sappen van de tonijn en andere ingrediënten absorbeert.
Krokant brood zorgt ervoor dat de binnenkant zacht is maar de buitenkant van het brood stevig blijft.

 

Wat is de beste soort tonijn om te gebruiken?

 

Ik stem voor ingeblikte tonijn in plaats van verse tonijn in dit broodje (en ook in Salade Niçoise), maar alleen als het in olijfolie is. Deze olie kan je gebruiken om het brood mee in te smeren.
Tonijn in water bevat natuurlijk minder calorieën, maar is ook iets droger dan tonijn in olijfolie. Tonijn verpakt in olijfolie daarentegen is mals en vochtig en de smaak van de tonijn komt echt tot zijn recht. Je kunt wat, maar niet alle, olie gebruiken als je dat wilt. Druk het er gewoon niet allemaal uit, want het is erg smaakvol.

 

Welk brood

 

De beste keuze voor deze sandwich is een knapperig stokbrood of ciabatta. Een groot rond (Turks) brood zou ook werken.
Maar elk knapperig brood zal werken (of zelfs vergelijkbare knapperige broodjes). Hol een deel van de binnenkant van het brood uit, zodat er ruimte overblijft voor de ingrediënten.

 

Hardgekookte eieren

 

Hardgekookte eieren zijn vrij eenvoudig – als je er een paar bij de hand hebt, snijd ze dan in plakjes om aan het brood toe te voegen. Voor gemakkelijk te pellen hardgekookte eieren moet je ze laten schrikken (koud afspoelen) voordat je ze gaat pellen.

 

Tips:

 

Je kunt ook overgebleven verse tonijn of zalm vervangen door de ingeblikte tonijn.

Ansjovis, kappertjes en olijven voegen veel toe aan de sandwich, maar je kunt ze naar eigen smaak gebruiken.

Je kunt de zelfgemaakte pesto* een paar dagen in de koelkast bewaren in een schoon jampotje met een laagje olijfolie op de pesto en deksel erop.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Stokbroodje Niçoise: