Sticky Toffee Pudding

Sticky Toffee Pudding is een klassiek Engels dessert. Vaak wordt er nog slagroom of ijs bij geserveerd, maar ik vind dat niet nodig. Het is zo al lekker van zichzelf en er zitten al genoeg calorieën in! Maar als je dan toch gaat zondigen, doe het dan met dit lekkere dessert.

 

Serveer deze Sticky Toffee Pudding tijdens een speciaal etentje thuis. Je kunt hiervoor alles al van te voren klaar maken en de cake in de oven schuiven als je het hoofdgerecht serveert. Het is genoeg voor zes tot acht eters en als er wat overblijft is dat niet erg. De volgende dag is de cake eigenlijk nog lekkerder.
Ik heb zout door de karamelsaus gedaan omdat ik dat lekker vind. Je kunt de saus ook zonder zout en zonder de rum maken. Gebruik dan 200 ml slagroom voor de saus in plaats van 150 ml.

 

Nog meer Engelse klassiekers

 

Eton Mess is ook zo’n klassiek Engels toetje. Ik heb een heerlijk recept van een Eton Mess met rode bessen voor jou.

Sticky Toffee Pudding. Dit is een heerlijk maar wel machtig nagerecht. Maak het voor een speciale avond als je niet te zwaar gegeten hebt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Engels
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr dadels, ontpit
  • 1 tl bakpoeder
  • 300 ml kokend water
  • 50 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 75 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eieren (L)
  • 175 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr roomboter
  • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 150 ml slagroom
  • 1/2 tl grof zeezout
  • 50 ml donkere rum

Instructies
 

  • Hak de dadels fijn en doe ze in een kom. Strooi hierover de bakpoeder en giet het kokende water erover. Laat de schaal staan terwijl je het beslag verder voorbereidt.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C en vet een vierkante ovenschaal van 22x22 centimeter in met boter of olie.
  • Doe 50 gram roomboter en de lichtbruine en donkerbruine basterdsuiker in een kom en klop dit met een handmixer. Voeg dan één voor één al kloppend de eieren toe.
  • Mix nu het bakmeel erdoor. Voeg als laatst de dadels met water en al bij het beslag. Het wordt nu een dun beslag.
  • Giet dit in de ovenschaal en zet deze in de oven. Bak dit ongeveer in 30 minuten goudbruin, tot de bovenkant stevig aanvoelt.
  • Ondertussen maak je de saus: Doe hiervoor de suikers, slagroom en zeezout in een pan en laat al roerend de boter smelten. Zet het vuur dan hoger en breng de saus aan de kook.
  • Zet het vuur nu middelhoog en laat 5 minuten pruttelen tot de saus dikker geworden is. Voeg de rum erbij en laat nog even inkoken.
  • Haal de cake uit de oven en prik met de steel van een pollepel gaten in de cake. Giet hierin de helft van de karamelsaus. Giet de rest van de saus in een kannetje en serveer dit apart.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating