Spruitjes met spekjes, vijgen en mosterd

Ik mocht een potje Vijgen Chutney Mosterd van het merk van TON ontvangen. Natuurlijk heerlijk bij een blokje kaas, maar ik wilde er iets leuks mee doen. Het zijn deze heerlijke Spruitjes met spekjes, vijgen en mosterd geroosterd in de oven geworden.

 

Mosterd*

 

Ik ben gek op mosterd, maar hubbie hield er niet zo van. Maar tegenwoordig is hij er gek op en dipt hij zelfs bitterballen in de mosterd. Tja niets zo veranderlijk als een man (haha). Deze mosterd is een lekkere mosterd met de smaak van vijgen.
Een duurzaam bereide mosterd gemaakt van pure ingrediënten. Een echte mosterd voor de liefhebber. De mosterd is te koop bij delicatessenwinkels, mocht je deze mosterd niet kunnen vinden gebruik dan een Dijon mosterd en iets meer honing.

 

Spruitjes

 

Je houdt ervan of niet, maar spruitjes kunnen echt heel erg lekker zijn. Manlief hield ook niet van spruitjes, totdat ik ze op deze manier klaar maakte. Nu vind hij spruitjes heerlijk. Het zoete van de vijgen en het pittige van de mosterd gaan heel goed samen met het iets bittere van de spruiten, op deze manier maak je spruitjes echt heerlijk en feestelijk.
Misschien dat jouw kinderen het zelfs lekker vinden zo.
En ik heb nog veel meer zalige spruitjes recepten op de site staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Paarse spruitjes curry stamppot (kan natuurlijk ook gemaakt worden met groene spruitjes) of deze bijzondere Geroosterde spruitjes met pomelo. Probeer ze gewoon!

 

Tips:

 

Als ik spruitjes rooster in de oven, kook ik ze altijd van te voren. Dan weet je zeker dat ze zacht worden in de oven en niet keihard blijven.
Je kunt ruim van te voren de spruitjes al schoonmaken en koken, zodat je ze op de avond zelf alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven.
Als je geen oven hebt, kan je de spruitjes ook in een pan bakken.
Gebruik wel lekkere zachte gedroogde vijgen**, ik koop ze meestal bij de Lidl.

 

 

Recept Spruitjes met spekjes, vijgen en mosterd:

Spruitjes met spekjes, vijgen en mosterd. Als iemand geen spruitjes lust, maak dan eens spruitjes op deze manier. Wedden dat ze het lekker vinden!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr spruiten
  • 75 gr magere spekreepjes
  • 75 gr gedroogde vijgen**
  • 2 el olijfolie
  • 2 el mosterd*
  • 2 el honing
  • 2 knoflookteentjes
  • peper en zout
  • 40 gr pecannoten, gehakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Kook ze ongeveer 10-15 minuten beetgaar.
  • Meng in een grote kom de olijfolie, mosterd, honing, uitgeperste knoflookteentjes en peper en zout met elkaar.
  • Snijd de grote vijgen doormidden.
  • Doe de spruitjes, spekreepjes en vijgen erbij en meng dit goed door het mosterdmengsel.
  • Verdeel de spruitjes en spekreepjes op een met papier beklede ovenplaat. Schuif de ovenplaat in de oven en rooster dit ongeveer 30 minuten tot de spruitjes zacht zijn.
  • Schep tijdens het roosteren één of twee keer om zodat de spruitjes rondom goudbruin worden. Meng de laatste 10 minuten de vijgen erdoor.
  • Haal de spruitjes uit de oven en serveer ze in een schaal. Bestrooi ze met de gehakte pecannoten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating