Spicy bruine bonensoep

Deze spicy bruine bonensoep is een heerlijke en budgetvriendelijke soep gemaakt van bruine bonen uit een pot. Het is gekruid met ui, knoflook en rode peper en daarin nog een lekkere rookworst verwerkt. Een heerlijke soep voor kille dagen – of zelfs voor niet zulke koude dagen. En het is nog gezond ook! Lekker makkelijk en snel te maken. Deze soep kan je net zo pittig maken als je zelf wilt.

 

Comfort food

 

Niks mis met een kom Hollandse erwtensoep, oftewel snert, maar een bruine bonensoep is ook niet te versmaden. Zo’n kom met soep comfort food ten top. Niet te spicy maar wel lekker pittig. Bruine bonensoep is nog nooit zo lekker geweest.
Een soep gemaakt van peulvruchten is sowieso een goed idee. Ten eerste is het goedkoop, ten tweede lekker vullend en ten derde is het verwarmend op een koude dag.

Zo heb ik nog andere heerlijke soepen gemaakt van peulvruchten:

Romige gele erwtensoep
Kikkererwten kokos kerriesoep
Witte kool, bonen en tomatensoep
Libanese erwtensoep
Gemengde bonensoep met chorizo
Romige bonensoep met gerookte kip
Hummus soep met feta en salie
Arabische rode linzensoep
Dhal met pompoen, spinazie en tomaten
Perzische bonen en noedelsoep
Chili con carne soep

 

Bruine bonen*

 

Ik heb nu bruine bonen uit pot gebruikt, maar je kunt ook heel goed gedroogde bruine bonen nemen. Deze zie je steeds meer in de supermarkten liggen en die zijn nog goedkoper dan uit pot. Peulvruchten zijn goedkoop en gezond. Alleen moet je met gedroogde bruine bonen er wel rekening ermee houden dat ze eerst geweekt worden voordat je ze kan koken.
Je spoelt de bonen goed schoon en daarna zet je ze ongeveer 8 uur in de week in een pan met koud water. Door het weken wordt de kooktijd verkort en krijgen de bruine bonen een zachter en romiger structuur. Doe dit dus een dag of avond van tevoren.

 

Tips:

 

Ben je niet zo dol op pittig eten, verwijder dan de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper**. Hierdoor wordt de soep minder pittig.

Serveer de soep met (knoflook)stokbrood uit de oven.

 

 

Recept Spicy bruine bonensoep:

Spicy bruine bonensoep. Lekker snel en makkelijk. Deze soep kan je net zo pittig maken als je zelf wilt. Gebruik dan minder rode peper.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Makkelijke maaltijd, Soepen
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 x 680 gr potten bruine bonen*
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper**
  • 1 rookworst
  • 750 ml kippenbouillon
  • 250 gr fijne soepgroente
  • 2-3 el olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Doe de bonen in een vergiet en spoel ze af met water, laat uitlekken. Houd ongeveer 1/3 van de bonen apart. Andere deel van de bonen pureer je met de bouillon in een blender.
  • Snipper de ui en hak de knoflook en rode peper fijn.
  • Kook de rookworst volgens de verpakking.
  • Fruit de ui in een grote soeppan in olijfolie. Voeg de knoflook en rode peper toe en bak even mee. Bak dan de fijne soepgroente even mee.
  • Giet de bonenpuree uit de blender in de pan bij de groente en breng aan de kook. Snijd de rookworst in blokjes doe het samen met de overgebleven bruine bonen in de soeppan.
  • Laat de soep 10 minuten goed pruttelen en voeg dan eventueel peper en zout naar smaak toe.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating