Speculaasbavaroistaart met pepernoten

Sinterklaas is weer in het land dus speciaal voor pakjesavond deze heerlijke taart. Ik had dit al tien jaar geleden geschreven voor het lokale suffertje en was het recept helemaal vergeten. Maar toen de kleinkinderen bij ons Sinterklaas kwamen vieren, bedacht ik me ineens dat ik nog een recept moest hebben liggen van deze heerlijke Speculaasbavaroistaart met pepernoten. En ja hoor, gelukkig vond ik het recept nog terug en heb het gemaakt van de kleintjes. Ik kan je verklappen dat ze ervan gesnoept hebben en het zalig vonden (en niet alleen de kleintjes, haha).

 

Bavarois

 

Een bavarois is een luchtige pudding welke meestal gemaakt in een vorm. Het is een Frans klassiek nagerecht. De basis is melk met eieren (een soort custard), gelatine en geklopte room. Door de geklopte room is het dessert zo luchtig. Het verschil met een pudding is, dat hier geen luchtig geklopte slagroom in verwerkt wordt.
Om de bavarois goed zijn vorm te laten behouden wordt er gelatine in gebruikt. Er moet net genoeg gelatine inzitten, dat het net genoeg stijf wordt.
Er zijn ook bavarois recepten die gemaakt worden op fruitbasis, maar deze is op melkbasis gemaakt.

 

Sinterklaastaart

 

Door lekker veel speculaaskruiden te gebruiken in de bavarois, is het een echte Sinterklaastaart geworden. Alhoewel dit nagerecht het ook goed zal doen met de Kerst. Versier het dan met Kerstdecoraties zoals chocolade klokjes, kransjes en Kerstmannetjes.
Een in de taart is ook nog amandelspijs verwerkt. Je kunt deze kant-en-klaar kopen in de supermarkt of lekker zelf maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

 

Tips:

 

Neem wel even de tijd om deze taart te bereiden. Je moet namelijk eerst een custard maken, deze moet afkoelen en daarna moet de taart nog een tijdje opstijven in de koelkast.
Gebruik zoveel of weinig speculaaskruiden als jij lekker vindt. Begin met 1 eetlepel, proef het dan en doe er eventueel nog wat bij.
Ik heb de taart gedecoreerd met Unicorn kruidnoten. Ik vond de kleuren van deze pepernoten zo leuk en het staat ook geweldig op de taart, vind je ook niet?
Maar je kunt ook andere pepernoten nemen zoals bijvoorbeeld truffelpepernoten, of ander Sinterklaas strooigoed voor decoratie.

 

 

Recept Speculaasbavaroistaart met pepernoten:

Speculaasbavaroistaart met pepernoten. Verwen op Sinterklaasavond jong en oud met deze heerlijke luchtige speculaasbavaroistaart met pepernoten.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 4 uur 30 minuten
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr speculaasjes
  • 90 gr roomboter
  • 3 ½ blaadjes gelatine
  • 30 gr custardpoeder
  • 120 gr suiker
  • 250 ml melk
  • 500 ml slagroom
  • 1-2 el speculaaskruiden
  • 200 gr amandelspijs
  • 1 zakje pepernoten

Instructies
 

  • Taartbodem: bekleed de bodem van een springvorm (doorsnede ongeveer 22 cm) met bakpapier.
  • Hak de speculaasjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje en meng de speculaaskruimels erdoor. Schep dit op de bodem van de vorm en druk het goed aan.
  • Laat de taartbodem ongeveer een half uur opstijven in de koelkast.
  • Week de gelatine in een bakje met koud water.
  • Meng de custardpoeder met 2 eetlepels suiker en een scheutje koude melk.
  • Breng de rest van de melk, 250 ml room, rest van de suiker en speculaaskruiden aan de kook. Voeg het custardpapje toe en laat het al roerend binden.
  • Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en roer deze door de custard. Laat het afkoelen tot het dik wordt (net dik genoeg om de slagroom erdoor te kunnen roeren).
  • Klop 250 ml slagroom lobbig. Als de custard stevig is, spatel je voorzichtig de slagroom erdoor. Lepel de helft hiervan op de taartbodem.
  • Verdeel de amandelspijs (in hele dunne plakjes gesneden) over de bavarois en lepel dan de rest van de bavarois hierop. Laat de taart minimaal een paar uur opstijven in de koelkast.
  • Versier de taart vlak voor het serveren met pepernoten of ander Sinterklaas snoepgoed.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating