Speculaasbavaroistaart met pepernoten. Verwen op Sinterklaasavond jong en oud met deze heerlijke luchtige speculaasbavaroistaart met pepernoten.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 4 uur uur 30 minuten min
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
- 200 gr speculaasjes
- 90 gr roomboter
- 3 ½ blaadjes gelatine
- 30 gr custardpoeder
- 120 gr suiker
- 250 ml melk
- 500 ml slagroom
- 1-2 el speculaaskruiden
- 200 gr amandelspijs
- 1 zakje pepernoten
Taartbodem: bekleed de bodem van een springvorm (doorsnede ongeveer 22 cm) met bakpapier.
Hak de speculaasjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje en meng de speculaaskruimels erdoor. Schep dit op de bodem van de vorm en druk het goed aan.
Laat de taartbodem ongeveer een half uur opstijven in de koelkast.
Week de gelatine in een bakje met koud water.
Meng de custardpoeder met 2 eetlepels suiker en een scheutje koude melk.
Breng de rest van de melk, 250 ml room, rest van de suiker en speculaaskruiden aan de kook. Voeg het custardpapje toe en laat het al roerend binden.
Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en roer deze door de custard. Laat het afkoelen tot het dik wordt (net dik genoeg om de slagroom erdoor te kunnen roeren).
Klop 250 ml slagroom lobbig. Als de custard stevig is, spatel je voorzichtig de slagroom erdoor. Lepel de helft hiervan op de taartbodem.
Verdeel de amandelspijs (in hele dunne plakjes gesneden) over de bavarois en lepel dan de rest van de bavarois hierop. Laat de taart minimaal een paar uur opstijven in de koelkast.
Versier de taart vlak voor het serveren met pepernoten of ander Sinterklaas snoepgoed.