De traditionele Spaanse aardappel omelet – Tortilla de Patatas of Tortilla Espanola – is heerlijk om als een (vegetarische) maaltijd, bij een picknick of als tapas te serveren. Mijn broertje woont al 35 jaar op Ibiza en is daar jarenlang als chef werkzaam geweest. Regelmatig stuurt hij mij (summiere) Spaanse recepten. Dan moet ik zelf maar uitzoeken wat ik ervan maak. Vaak in het Spaans en gebruik makend van producten die hier moeilijk verkrijgbaar zijn.
Spaanse omelet is een klassiek Spaans gerecht dat je kant-en-klaar in elke fatsoenlijke supermarkt kunt vinden, maar zelfgemaakt is toch het lekkerst. Je kunt het warm of koud eten, meenemen naar een picknick of een Spaans themafeest.
Het is een van de gerechten die u zeker moet proberen als u in Spanje bent, net zoals al deze Spaanse gerechten.
Normaal gesproken wordt een typische tortilla eerst gemaakt door de aardappelen te frituren in heel veel olijfolie, afhankelijk van hoeveel aardappelen je gebruikt. Zolang je een goede antiaanbakpan gebruikt om plakken te voorkomen, is 100 ml de perfecte hoeveelheid olie.
Maken
Het eerste wat je moet doen is de aardappelen voorbereiden. Spoel ze af, schil ze en snijd ze in dunne plakken van ongeveer 3 mm met een mandoline.
Giet ondertussen olie in een koekenpan. Je hebt ongeveer 100 ml olie nodig.
Zodra de olie heet is, doe je de aardappelen erin. Doe dit voorzichtig, zodat je je niet verbrandt.
Bak de aardappelen ongeveer 10 minuten voordat je de gesneden ui toevoegt. De baktijd kan variëren afhankelijk van de dikte en het type aardappelen. Bak dan weer 10 minuten.
Klop ondertussen de eieren in een mengkom. Voeg een flinke snuf zout toe en meng het geheel. Als de aardappelen gaar zijn, voeg je ze toe aan de kom met de geklopte eieren. Meng alles door elkaar en laat het rusten.
Verhit vervolgens olie in de koekenpan en giet het aardappel/eimengsel erin. Zorg ervoor dat je ongeveer 50 ml olie gebruikt, zodat de omelet niet aan de bodem blijft plakken en ook sappig blijft.
Bak tot de randen gaar zijn, draai om (met een groot bord) en bak tot het er naar wens uitziet (zie foto’s gallery).
Hoewel ik van zachte eieren hou, is dit niet hoe ik mijn tortilla Espanola het liefst heb. Ik heb hem liever ook aan de binnenkant gaar.
Dit hangt echter af van ieders smaak, dus als je het wilt proberen, verkort dan de kooktijd iets. Als je de omelet met een spatel naar beneden drukt en hij nog steeds “wiebelig” is, betekent dit dat de eieren nog niet gaar zijn. Als hij hard is, is de omelet gaar. Het is niet de bedoeling dat de omelet bruin wordt, dus bak het niet op hoog vuur.
Aardappelsoort*
Voor deze omelet heb ik mijn broer gevraagd of hij vastkokende of kruimige aardappelen ervoor gebruikt. Hier krijg ik dan geen antwoord op. Misschien kent hij maar één soort Spaanse aardappel (haha). Ik heb zelf gedacht dat het met kruimige aardappelen gemaakt dient te worden en het resultaat was ‘perfecto’ dus ik vermoed dat ik goed zat. Ik heb de aardappelen en de uien met een mandoline heel dun gesneden.
Tips:
Als je dit als hoofdmaaltijd wilt eten, maak dan een lekkere groene salade erbij of deze Groene voorjaarssalade met asperges.
Olijfolie is de beste keuze. Gebruik echter niet de beste en duurste die je bij de hand hebt.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.