Soto Ajam, een Indonesische versie van kippensoep, is een heldere kruidenbouillon die wordt opgefleurd door verse kurkuma en kruiden, met dunne rijstnoedels of rijst. De soep wordt geserveerd in een kom, met een gekookt ei, taugé, sugar snaps en gebakken uitjes en is stevig genoeg voor een maaltijd.
Je kunt Indonesië niet bezoeken zonder Soto Ajam te eten, een heerlijke soep. Het was de meeste ochtenden mijn ontbijt toen ik rondreisde op Bali.
Deze soep wordt op veel verschillende manieren gemaakt, dit is mijn manier.
Wat is Soto Ajam?
Soto Ajam is een populaire Indonesische soep die bekendstaat om zijn rijke en aromatische bouillon, malse kip en een verscheidenheid aan smaakvolle en kleurrijke toppings.
De soep is erg populair in Indonesië en wordt vaak gegeten bij het ontbijt. Maar wordt ook wel geserveerd bij de lunch of het avondeten. Bij ons is het veel gebruikelijker om dit te eten als lunch of diner.
Het is een veelzijdig gerecht dat overal in Indonesië te vinden is, met regionale verschillen in ingrediënten en bereidingswijzen. De combinatie van geurige bouillon, malse kip en diverse toppings en smaakmakers maakt dit tot een van de populairste Indonesische ontbijtgerechten.
Maken
Voor het beste resultaat, wil je beginnen met een goede zelfgemaakte kippenbouillon. Alles is goed en je kunt zelfs water gebruiken, maar voor meer diepte van smaak, raad ik aan om zelf de kippenbouillon te maken.
Vervolgens maak je een boemboe (kruidenpasta) van aromatische ingrediënten zoals ui, knoflook, gember, rode peper, korianderpoeder, gemberpoeder en kurkuma.
Deze pasta voegt heel veel smaak toe aan de soep!
Als de pasta klaar is, hoef je hem alleen nog maar een paar minuten te bakken en dan de kippenbouillon, citroengras en kip toe te voegen. En dan ongeveer 45 minuten laten sudderen.
Hieronder vind je het hele recept.
Serveren
Soto Ajam is vergelijkbaar met noedelsoep, maar wordt vaak belegd met lekkere dingen zoals groenten, koriander, taugé en rode pepers.
Niet alle soepen bevatten hardgekookt ei, maar de meeste wel. Als je besluit om hardgekookt ei toe te voegen, raad ik aan om ze ongeveer 8 minuten te koken en ze vervolgens in ijskoud water te leggen om te voorkomen dat ze gaan koken.
Vaak wordt de soep geserveerd met sambal en ketjap manis.
Tips:
Zorg dat alle ingrediënten afgemeten en klaarstaan voordat u begint met koken.
Je kunt de restjes meestal ongeveer drie dagen goed afgesloten in de koelkast bewaren. Dit hangt natuurlijk af van de versheid van je ingrediënten op het moment dat je begint.
Om de soep op te warmen, giet je hem gewoon in een pan op middelhoog vuur tot hij heet is.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.