Soto Ajam (Indische kippensoep). Soto ajam is een Indische soep. Deze soep wordt op veel verschillende manieren gemaakt, dit is mijn manier.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 30 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 40 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Soepen
Keuken Indonesisch
Boemboe
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 3 cm verse gember
- 1 rode peper
- 1 el ketoembar (korianderpoeder)
- 1 el djahé (gemberpoeder)
- 1 el koenjit (kurkuma)
- 1 el arachideolie
Soep
- 2 ltr kippenbouillon
- 2 stengels citroengras
- 1 kg kippenbouten, vel verwijderd
- 2 el ketjap
Erbij
- 200 gr rijst
- 150 gr taugé
- 250 gr sugar snaps
- 6 eieren
- 4 el gebakken uitjes
- ½ bosje verse koriander
- eventueel kroepoek
Boemboe maken: snijd de 1 ui in stukken, de knoflook in plakjes, rasp de verse gember en snijd de rode peper, zonder zaadlijsten, in stukken gesneden.
Doe de ui, knoflook, gember, rode peper ketoembar, djahé en koenjit, in je keukenmachine en maal dit tot een pasta.
Bak de kruidenpasta even aan in een soeppan met een beetje olie. Voeg de bouillon, sereh en kippenbouten toe en breng aan de kook.
Zet het vuur dan laag en laag ongeveer een uur sudderen. Haal na 45-50 minuten de kip en sereh uit de pan. Verwijder de botjes en pluk de kip in stukjes.
Kook ondertussen de rijst, blancheer de taugé en sugar snaps en kook de eieren. Pel de eieren en halveer ze.
Breng de soep eventueel nog op smaak met sambal en ketjap.
Verdeel de rijst, taugé, sugar snaps, halve eieren en kip over de soepborden of kommen.
Schenk de soep erover en garneer met de gefruite uitjes en korianderblaadjes.
Serveer er kroepoek bij.