Ga terug
+ servings
Soto Ajam (Indische kippensoep). Soto ajam is een Indische soep. Deze soep wordt op veel verschillende manieren gemaakt, dit is mijn manier.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Soepen
Keuken Indonesisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Boemboe

  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 3 cm verse gember
  • 1 rode peper
  • 1 el ketoembar (korianderpoeder)
  • 1 el djahé (gemberpoeder)
  • 1 el koenjit (kurkuma)
  • 1 el arachideolie

Soep

  • 2 ltr kippenbouillon
  • 2 stengels citroengras
  • 1 kg kippenbouten, vel verwijderd
  • 2 el ketjap

Erbij

  • 200 gr rijst
  • 150 gr taugé
  • 250 gr sugar snaps
  • 6 eieren
  • 4 el gebakken uitjes
  • ½ bosje verse koriander
  • eventueel kroepoek

Instructies
 

  • Boemboe maken: snijd de 1 ui in stukken, de knoflook in plakjes, rasp de verse gember en snijd de rode peper, zonder zaadlijsten, in stukken gesneden.
  • Doe de ui, knoflook, gember, rode peper ketoembar, djahé en koenjit, in je keukenmachine en maal dit tot een pasta.
  • Bak de kruidenpasta even aan in een soeppan met een beetje olie. Voeg de bouillon, sereh en kippenbouten toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur dan laag en laag ongeveer een uur sudderen. Haal na 45-50 minuten de kip en sereh uit de pan. Verwijder de botjes en pluk de kip in stukjes.
  • Kook ondertussen de rijst, blancheer de taugé en sugar snaps en kook de eieren. Pel de eieren en halveer ze.
  • Breng de soep eventueel nog op smaak met sambal en ketjap.
  • Verdeel de rijst, taugé, sugar snaps, halve eieren en kip over de soepborden of kommen.
  • Schenk de soep erover en garneer met de gefruite uitjes en korianderblaadjes.
  • Serveer er kroepoek bij.