Ik wilde al zo lang een sneeuwster taart maken en nu met de feestdagen is het er eindelijk van gekomen. Deze heerlijke traditionele Nederlandse taart hoort echt bij de Kerstdagen, maar wordt ook veel gegeten met de Paasdagen. Het is een eenvoudige taart gemaakt van luchtig biscuit en gevuld met slagroom en advocaat. Ik heb er mijn draai aan gegeven en heb er een sneeuwster met karamel advocaat van gemaakt.
Bakken maar
Zoals jullie misschien inmiddels wel weten ben ik niet zo’n bakster. Ik vind het heerlijk om naar Heel Holland Bakt te kijken, maar zal mij nooit kunnen kwalificeren voor zo’n programma. Een cake wil ik mij nog wel eens aan wagen, maar verder niet. Daarom vond ik het bakken van deze taart al reuze spannend. Maar ik moet zeggen dat het voor de eerste keer aardig gelukt is. Al kan het natuurlijk beter, vooral het insnijden van de ster in het biscuit. Maar de smaak was fantastisch.
Misschien ga ik hem nog wel eens maken voor een beter resultaat.
Sneeuwster
De sneeuwster taart ligt vooral met de feestdagen weer in de supermarkten. Meestal in de diepvries van de winkels. Maar zelfgemaakt is natuurlijk altijd lekkerder. Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om te maken, maar omdat ik nog nooit een biscuit gebakken had, vond ik het super eng om te doen. Maar hé, als ik dit zelfs kan dan kunnen jullie dat vast ook wel.
De biscuit snijd je na het afkoelen doormidden en vul je met flink wat slagroom en advocaat. Die advocaat is echt de smaakmaker van de taart en vooral als je karamel advocaat neemt. Niet geschikt voor de kids natuurlijk.
Tips:
Je hebt ongeveer 175 gr eieren nodig, dit zijn hele 3 grote of 4 kleinere eieren.
In plaats van custardpoeder kan je ook 25 gram maïzena gebruiken.
Zeef de bloem en custard of maïzena voordat je het gaat gebruiken. Spatel dit rustig en voorzichtig door het mengsel heen, zodat je niet alle lucht die je erin geklopt hebt weer verdwijnt.
De truc is om de slagroom stijf genoeg te kloppen zodat het niet uit de taart loopt. Maar ja als je de slagroom te lang klopt, verandert het in roomboter.
Ik heb daarom voor de zekerheid wat mascarpone door de stijfgeslagen slagroom gespateld zodat ik zeker wist dat het stevig genoeg was.
Spatel de slagroom als een soort dome (bolling in het midden) op de taartbodem. Lepel niet te veel advocaat erop, anders gaat de boel schuiven.
De karamel advocaat heb ik online besteld.
Serveer het bij de koffie/thee of als dessert.
Extra nodig: ronde bakvorm van 20 centimeter en bakpapier.
Recept Sneeuwster met karamel advocaat:
Ingrediënten
- 4 eieren (M)
- 100 gr kristalsuiker
- 75 gr bloem
- 25 gr custardpoeder
- 200 ml slagroom
- 4 el poedersuiker
- 75 gr mascarpone
- 150 ml karamel advocaat
- poedersuiker
Instructies
- Biscuit: Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvorm van 20 cm in en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.
- Zorg ervoor dat de eieren op temperatuur zijn. Maak de garde en de kom vetvrij.
- Zeef de bloem met de custardpoeder of maïzena.
- Splits de eieren en klop het eiwit met de suiker samen op, in stevige pieken (in ongeveer 10 minuten). Voeg dan een voor een de eidooiers toe, terwijl de mixer op een lage stand draait.
- Spatel het bloemmengsel erdoor tot je een gladde massa hebt.
- Doe het beslag in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en zet het in de oven. Bak het biscuit in ongeveer 25-30 minuten gaar. Het biscuit is gaar als je zachtjes op het oppervlak drukt en deze terug veert. Haal uit de oven.
- Laat het biscuit even afkoelen en haal het dan uit de vorm. Verwijder voorzichtig het bakpapier en laat helemaal afkoelen op een taartrooster.
- Vulling: Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en spatel dan voorzichtig de mascarpone erdoor (niet kloppen!).
- Snijd het biscuit doormidden en leg de onderste plak op een platte schaal of bord.
- Lepel het slagroommengsel in het midden van de bodem en strijk het een beetje uit naar de zijkanten van de taart. Laat een bolling in het midden van de taart. Lepel de advocaat over de slagroom.
- Snijd de bovenste plak van het biscuit in een ster met acht punten, maar snijd het niet helemaal door tot de rand. Leg de bovenste plak voorzichtig op de slagroom/advocaat vulling en duw de zijkanten rondom naar beneden zodat de punten in het midden van het biscuit iets open gaan staan.
- Laat de sneeuwster minstens een uur opstijven in de koelkast.
- Serveren: Bestrooi de taart vlak voor het serveren rijkelijk met poedersuiker.