Deze smashed wortelen met Parmezaanse kaas zijn mals met knapperige randjes. Het is een bevredigende zoet-zoute snack, zoals een zeer smaakvolle Franse friet. Ze zijn ook een geweldig bijgerecht voor hamburgers of iets van de grill. Serveer het eventueel met een saus om in te dippen als je dat lekker vindt.
Twee keer bereidde geplette wortelen, met Parmezaanse kaas, verse kruiden en pistachenoten, zijn het beste groentebijgerecht. Ze zijn mijn nieuwste favoriet geworden!

 

Smashed

 

We hebben allemaal wel eens gehoord van smashed aardappelen. Ze zijn knapperig, trendy, heerlijk. Persoonlijk vind ik het idee van geplette groenten geweldig. Ik bedoel, meer oppervlakte betekent meer ruimte voor een knapperige afwerking… toch? En eerlijk gezegd zijn die knapperige randjes wat een goed vegetarisch bijgerecht maakt. Dus toen ik laatst twijfelde of ik klassieke trendy geplette aardappelen voor het avondeten wilde maken, realiseerde ik me dat we eigenlijk ook andere groenten zouden moeten pletten. En zo ontstonden deze geplette wortelen. Makkelijker dan een geplette aardappel, superlekker en vol met de beste smaken.

 

Maken

 

Deze wortelen zijn absoluut leuker dan de gemiddelde geroosterde groenten. Dat betekent echter niet dat ze al te ingewikkeld hoeven te zijn. Met slechts een paar snelle stappen is dit gerecht in een mum van tijd klaar.
Begin vooraf met het koken van je wortelen, dit kan je al een dag van tevoren doen. Ik gebruik graag middelgrote tot kleine wortelen. Oh, en ik laat de steeltjes er graag aan zitten, gewoon voor een mooie presentatie. Maar eigenlijk kun je hier ook babyworteltjes voor gebruiken of zelfs pastinaken. Er zijn veel manieren om dit aan te pakken!

 

Aan de slag met roosteren!
Meng die wortels met wat olie voor knapperigheid en wat zout en peper natuurlijk. Bestrooi het met flink wat geraspte Parmezaanse kaas.
Om de wortelen te pletten, gebruik ik graag de onderkant van een glazen pot of een zwaar glas. Dit is gewoon de makkelijkste manier om de wortels te pletten zonder dat je helemaal los hoeft te gaan met zware potten en pannen. En aangezien de wortelen al gaar zijn, zou je niet eens veel kracht hoeven te gebruiken
Dan rooster je ze in de oven onder de grill tot je wortelen de perfecte goudbruine knapperige groente is.
Om alles af te maken, meng je de wortels met wat geroosterde pistachenoten en verse groene kruiden.

 

Tips:

 

Probeer ook mijn recept voor Smashed rode bieten met geitenkaas.

In plaats van pistachenoten, kan je ook gehakte pecannoten, amandelen, walnoten of hazelnoten gebruiken.

Als groene kruiden zijn bieslook, peterselie of venkel lekker bij de wortelen.

Optionele toevoegingen: verkruimelde fetakaas.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Smashed wortelen: