Schwarzwalder Kirsch Pavlova

De pavlova is een heerlijk nagerecht gemaakt van meringue met een topping erop. Die topping kan van alles zijn, van vers fruit in de zomer tot aan gestoofde peertjes in het najaar en cranberries in de winter. Omdat de kersen nu in het seizoen zijn, heb ik een Schwarzwalder Kirsch Pavlova gemaakt met lekker veel kersen en een chocolademousse erin.

 

Pavlova

 

Een pavlova heeft dus als basis een meringue. Dit is opgeklopt eiwitschuim wat gebakken wordt in de oven. De buitenkant moet lekker krokant zijn en de binnenkant zacht.
Ik had heel veel eiwitten over omdat ik de eigelen had gebruikt voor het maken van vanille roomijs. Omdat ik niets weggooi, heb ik de eiwitten gebruikt voor deze pavlova.
Mocht je een pavlova willen maken en geen eiwitten overhebben, dan zijn er flesjes gepasteuriseerde eiwitten te koop in de supermarkten.
Je kunt het eiwitschuim in een cirkel lepelen zoals ik nu gedaan heb. Of je spuit het in een bepaalde vorm bakpapier, zoals bijvoorbeeld een hartvorm, kransvorm of kleine eenpersoons meringues.

 

Schwarzwalder Kirsch Torte

 

De beroemde Schwarzwalder Kirsch taart uit Wenen was mijn inspiratie voor deze pavlova. Een heerlijke chocoladetaart met kersen en slagroom, ik wil die nog steeds gaan maken. Maar deze Schwarzwalder Kirsch Pavlova smaakt net zo goed.
Ik moet er wel bij vertellen dat het een aardige klus is om het te maken. Houd daar dus rekening mee. Maar het is dan ook een nagerecht wat je alleen voor speciale etentjes maakt.

 

Misschien kan jij het jezelf wat makkelijker maken door een chocolade meringue te maken en dit te vullen met slagroom en kersen. Dan kan je de chocolademousse achterwege laten.
Voeg dan ongeveer 25 gram cacaopoeder door het opgeklopte eiwit en bak deze zoals hieronder beschreven.
Klop de slagroom op en vul hiermee de chocolademeringue en top het af met lekker veel kersen.

 

Tip:

 

Mochten de kersen niet meer in het seizoen zijn, neem dan die heerlijke Amarena kersen hiervoor in de plaats. Dan kan je dit nagerecht ook met de Kerst maken bijvoorbeeld.

 

 

Recept Schwarzwalder Kirsch Pavlova:

Schwarzwalder Kirsch Pavlova. De Schwarzwalder kirsch taart is lekker, maar deze pavlova met chocolademousse en kersen is ook top!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Nagerechten
Keuken Nederlands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 100 gr eiwit
  • 200 gr kristalsuiker
  • snufje zout
  • 1 tl maïzena
  • 1 el azijn
  • 100 gr pure chocolade
  • 2 eiwitten
  • 125 ml slagroom
  • 50 gr rietsuiker
  • 250 gr kersen
  • 200 ml slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 100 gr kersen

Instructies
 

  • Meringue: Maak de kom die je gaat gebruiken goed schoon en vetvrij met citroensap.
  • Verwarm de oven voor op 150˚C en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Klop de eiwitten eerst luchtig op in 5 minuten voordat je suiker gaat toevoegen. Voeg dan lepel voor lepel en al kloppend de suiker toe. Klop het eiwit glanzend stijf in 10 minuten tot er geen suiker meer te voelen is in het eiwitschuim.
  • Teken een cirkel van 24 centimeter doorsnee op het bakpapier en draai het papier om op de bakplaat. Lepel het geklopte eiwit binnen de cirkel op het bakpapier. Vorm met de bolle kant van een lepel een kuil in het midden.
  • Schuif de bakplaat in de oven, zet deze gelijk op 100˚C en bak de meringues in ongeveer 60 minuten gaar. Zet de oven uit (met de deur dicht) en laat de meringue hier minstens 8 uur of de hele nacht in staan.
  • Chocolademousse: Breek de chocolade in kleine stukjes, doe dit in een kom en laat au-bain-marie smelten of smelt het in de magnetron in ongeveer 1 minuut. Meng het goed zodat alle chocolade gesmolten is, zet even apart.
  • Klop ondertussen de eiwitten stijf tot het een wit schuim is, voeg nu de helft van de suiker toe en klop de eiwitten dan helemaal stijf. Klop daarna de slagroom stijf met de rest van de suiker.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door de eiwitten (niet te veel kloppen, zorg ervoor dat het nog luchtig blijft). Spatel dan de gesmolten chocolade er voorzichtig doorheen. Laat de chocolademousse een paar uur opstijven in de koelkast.
  • Spoel de kersen schoon en ontpit ze. Snijd ze doormidden en leg ze met de snijkanten op keukenpapier. Als de chocolademousse helemaal opgesteven is, spatel je voorzichtig de halve kersen erdoor.
  • Klop de slagroom voor de topping stijf met de vanillesuiker.
  • Spoel de kersen voor de topping schoon en dep ze droog met keukenpapier.
  • Lepel de chocolademousse in de meringue en lepel de slagroom hierop. Garneer de pavlova met kersen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating