Een zomerse gele bonensalade met een dressing van zwarte knoflook. Ik ga betogen dat dit een zomersalade is die beter overdressed is dan onder. En het gaat erom dat je de beste bonen in handen krijgt die je kunt vinden. Geen grap, als je alleen maar slechte bonen kunt vinden, maak het dan met iets beters zoals sperziebonen of zelfs sugar snaps. Ik heb de boterbonen heel gelaten, maar je kunt ze zeker ook doormidden snijden. Mocht je die licht gele bonen zien liggen bij de groenteboer, maak dan snel deze heerlijke salade met boterboontjes en zwarte knoflookdressing.
De dressing is voorzien van zwarte knoflook. Het is romig en toch levendig. Dit is het soort dressing dat past bij dit recept en bij vrijwel al het andere dat je uit de tuin of van de grill haalt (het recept geeft je een flinke hoeveelheid extra). Als je de simpele zomervinaigrettes beu bent, probeer dan eens deze dressing.
Het is een persoonlijke voorkeur, maar ik denk dat dit soort dressings het beste past bij ingrediënten die veel structuur en knapperigheid hebben. Een van de redenen dat ik het hier combineerde met de bonen. Krokante romaine- of little gem sla is misschien een andere optie. Ik weet zeker dat jullie allemaal met andere ideeën zouden kunnen komen waar ik zelf nooit aan zou denken. Hoe dan ook, het is een favoriete dressing.
Boterbonen
De boterboon is een (licht)gele variant van de sperzieboon. Een boterboon is romiger en zachter van smaak. Vanwege de botergele kleur worden ze zo genoemd. Boterbonen moet je wel eerst blancheren of koken.
Boterbonen zijn in beperkte mate jaarrond verkrijgbaar en komen vooral uit Nederland of Frankrijk.
Zwarte knoflook
Met zijn unieke en zachte smaak en smeuïge textuur is zwarte knoflook erg geliefd in mijn keuken. Zwarte knoflook ontstaat door knoflook gedurende een bepaalde periode en op een bepaalde temperatuur te laten fermenteren. Hierdoor wordt de knoflook zwart en krijgt het een iets zoetere maar ook hartige smaak. Het lijkt totaal niet op de smaak van knoflook.
Je kunt zwarte knoflook online bestellen of bij de grotere supermarkten vinden. En als je dit dan toch gekocht hebt, kan je er nog het volgende van maken:
Zwarte knoflookboter
Hamburger met zwarte knoflook en feta
Lamshaasje met balsamico en zwarte knoflook
Gekarameliseerde witlof met zwarte knoflook
Bruschetta met paddenstoeltjes en zwarte knoflook
Tips:
Mocht je geen sherry-azijn* kunnen vinden, vervang het dan door balsamico.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.