Saffraan en kardamom panna cotta

Deze fluweelzachte saffraan en kardamom panna cotta moet je proberen! Een nagerecht met Midden-Oosterse smaken, wij zijn hier gek op. Het lijkt misschien een vreemde combinatie, maar saffraan doet het ook heel goed in zoete gerechten. Saffraan met kardamom is een klassieke combinatie uit de Perzische en Indiase keuken. Dat komt natuurlijk ook omdat deze smaakmakers daar vandaan komen.
Maak deze panna cotta voor een speciaal etentje thuis.

 

Panna cotta

 

Het Italiaanse panna cotta betekent letterlijk gekookte room. Je kunt het maken van alleen maar slagroom, of een combinatie van slagroom en melk. Ik heb er nu een combinatie van gemaakt met slagroom en Griekse yoghurt. Hierdoor is het een romig maar ook iets fris toetje geworden.
Je kunt allerlei smaken aan de panna cotta meegeven. Klassiek is toch wel met echte vanille, maar deze met saffraan en kardamom is toch wel heel bijzonder.

 

Het is de truc om net genoeg gelatine te gebruiken zodat je puddinkjes uit het vormpje kunt storten. Maar het moet ook niet te stevig worden, dat is ook weer niet lekker.
Bij twijfel kan je de pudding altijd in een glaasje serveren, zodat je deze niet hoeft te storten uit het vormpje.
Gebruik eenpersoons souffléschaaltjes, kopjes of andere kleine schaaltjes.

 

En ik heb nog een paar andere heerlijke panna cotta recepten voor jullie. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Kokosmelk Panna Cotta met rabarber, Kaneel panna cotta met stoofpeer of Yoghurt panna cotta met Amarena kersen?

 

Saffraan

 

Tja saffraan is de duurste smaakmaker van de wereld, gebruik daarom maar een klein beetje. Te veel is sowieso niet lekker, dan overheerst de smaak. Het zijn de draadjes van de saffraan krokus en voor een kilo saffraan zijn circa 150.000 bloemen nodig. Deze worden voorzichtig met de hand geplukt, daarom is het zo duur.

 

Sinaasappelpartjes snijden*

 

Snijd met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van sinaasappels af. Zet de sinaasappels op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit af. Snijd dan de partjes tussen de vliesjes uit de sinaasappels.

 

 

Recept Saffraan en kardamom panna cotta:

Saffraan en kardamom panna cotta. Een superzacht Italiaans dessert met de kruidige smaken uit het Midden-Oosten. Dit wil je proeven!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 4 uur 25 minuten
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Italiaans, Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 ml slagroom
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ tl saffraan
  • 1 tl kardamompoeder
  • 2 ½ gelatineblaadjes
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 2 sinaasappels
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 2 el honing
  • verse munt

Instructies
 

  • Week de gelatineblaadjes in een schaaltje met koud water.
  • Breng in een pan de slagroom met de kristalsuiker, vanillesuiker, saffraan en kardamompoeder aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
  • Houd het geheel nog een paar minuten tegen de kook aan en zet dan het vuur uit.
  • Laat het nog 10 minuten trekken.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en meng de gelatine door de warme room. Zet de pan in een bak met ijskoud water en laat het afkoelen tot het iets dikker wordt.
  • Meng dan de yoghurt door het roommengsel. Lepel het mengsel in vormpjes of glazen en zet dit minimaal vier uur in de koelkast totdat de panna cotta opgesteven is.
  • Snijd de sinaasappelpartjes* in kleine stukjes en doe dit in een kommetje. Meng de honing en oranjebloesemwater erdoor en laat dit even staan.
  • Als je vormpjes gebruikt heb, zet ze dan omgekeerd op een bord en schud de puddinkjes er voorzichtig uit.
  • Lukt dit niet goed, zet de vormpjes dan een paar tellen in heet warm. Probeer nu nog een keer.
  • Serveer de panna cotta met de sinaasappelstukjes eromheen en garneer met een paar blaadjes verse munt.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating