Tijdens ons etentje in het Indiase restaurant Moti Mahal in Amsterdam at ik voor het eerst saag paneer. Ik was er zo nieuwsgierig naar en wilde dit al zo lang koken en toen ik het eenmaal geproefd had, wist ik zeker dat ik het ging maken. Saag paneer is een Indiase vegetarische curry met verse kaasblokjes en spinazie. Het gerecht komt uit de regio Punjab en is een milde curry met een romige fluweelachtige saus gemaakt van bladgroenten (saag). Meestal is dit spinazie (palak), maar het kan ook fenegriekblad of mosterdblad zijn. Dit is dus eigenlijk een palak paneer, maar omdat saag paneer wat bekender is, heb ik het zo genoemd.
Paneer
De paneer is een jonge verse kaas, die ook wel panir genoemd wordt. De kaas wordt veel in India en Pakistan gebruikt, maar ook in Turkije (peynir). Het wordt gemaakt van volle melk en verkocht in een blok, het ziet er een beetje uit als feta.
Door de neutrale smaak kan je het goed combineren met diverse smaakmakers.
In de Indiase keuken wordt het in vegetarische gerechten toegevoegd. Je kunt het rauw eten, bakken en frituren. Net zoals halloumi, smelt paneer niet. Ook lekker is het om het op smaak te brengen met diverse specerijen.
Ik vond de paneer bij Albert Heijn, maar ik weet niet of alle supermarkten het verkopen. Om zeker te zijn van je aankoop, kun je het beste naar een Indiase supermarkt in Nederland gaan, zoals Dookan. Daar vind je niet alleen paneer, maar ook allerlei andere lekkere Indiase ingrediënten die je nodig hebt voor gerechten zoals saag paneer.
Spinazie
Je kunt 800 gram verse spinazie gebruiken en dit eerst koken voordat je het gaat pureren. Ik heb 450 gram diepvriesspinazie genomen voor het gemak. Dit moet je wel eerst even laten ontdooien natuurlijk. En laat de spinazie goed uitlekken!
De spinaziesaus wordt op smaak gebracht met knoflook, chilipeper en specerijen. Daarnaast maak je het romig met volle yoghurt, crème fraîche of een combinatie hiervan, of met kokosmelk. Ik heb het laatste gebruikt.
Tips:
Gebruik een halve rode peper (zonder zaadjes) als je niet van pittig houdt. Je kunt ook een groene peper gebruiken, die is niet zo pittig als de rode.
Serveer het gerecht met gekookte (gele) rijst of lekker zelfgemaakt naanbrood. Het recept vind je hier.
Recept Saag Paneer:
Ingrediënten
- 450 gr bladspinazie, diepvries
- 225 gr paneer
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl gember, geraspt
- ½ rode peper
- 2 tl garam masala
- 2 tl komijnpoeder
- ½ tl kurkuma
- 200 ml kokosmelk
- zonnebloemolie
- peper en zout
Instructies
- Laat de spinazie ontdooien in een vergiet. Of kook de verse spinazie 2-3 minuten. Giet de spinazie af en laat het goed uitlekken. Pureer de spinazie dan fijn.
- Snipper de ui en rasp de knoflook en de gember. Snijd de rode peper (zonder zaadjes) fijn.
- Snijd de paneer in kleine blokjes. Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan en bak de paneerblokjes tot ze lichtbruin zijn, haal ze uit de pan.
- Giet wat extra olie toe in de pan en bak de ui, knoflook, gember en rode peper.
- Meng de garam masala, komijnpoeder en kurkuma toe en bak het kort mee.
- Voeg daarna de gepureerde spinazie, zout en kokosmelk toe en meng dit erdoor.
- Doe de blokjes paneer erbij en roer voorzichtig om.
- Laat dit - zonder deksel op de pan - gedurende 10 minuten zachtjes pruttelen of tot de kokosmelk ingekookt is. Het resultaat moet een dikke spinaziesaus zijn.
- Breng het gerecht eventueel verder op smaak met peper en zout.
- Serveer met naanbrood of gekookte rijst.