Deze hartige rundvlees stoofpot met balsamico is een unieke en heerlijke variant op de klassieke rundvleesstoofpot. Deze rundvleesstoofpot is het ultieme comfortfood voor koud weer. Na een paar uur op het fornuis wordt het vlees smeltend mals en omhuld door een rijke balsamico saus. Stukken goed gemarmerd rundvlees worden in een hete pan aangebraden en vervolgens zachtjes gestoofd met knoflook en uien in een rijke runderbouillon en balsamico. Het duurt een paar uur om te maken, maar het fornuis doet het werk voor jou. Ga je gang en maak het een dag of twee van tevoren, de smaak wordt beter naarmate het langer staat.
Stoofvlees
Het belangrijkste is om te beginnen met het juiste stuk vlees. Je wilt riblappen kopen die goed gemarmerd is, dat wil zeggen dat er een goede hoeveelheid vetaders doorheen lopen. Blijf uit de buurt van vlees dat generiek verpakt is als ‘stoofvlees’, vooral als het er mager uitziet (ik kan je garanderen dat het niet mals wordt, hoelang je het ook stooft). Het vet in het vlees zorgt er namelijk voor dat het malser wordt.
Je kunt het gerecht ook in een slowcooker of in de oven bereiden.
Balsamico
Het vlees wordt gestoofd in runderbouillon en balsamico azijn. Voor extra smaak is hieraan nog sojasaus, worcestersaus en honing toegevoegd.
Balsamico rundvleesstoofpot is troostend en voedzaam met een speciaal tintje. Door balsamicoazijn toe te voegen wordt dit gerecht beter dan de gemiddelde stoofpot. Als je van balsamico azijn houdt, is dit recept iets voor jou. Voeg zoveel of weinig balsamico toe als jij lekker vindt.
Erbij
Ik serveer dit gerecht graag op gebakken aardappelen, Knolselderijpuree (met of zonder de blauwe kaas), Pastinaakpuree met rozemarijn of Koolraappuree met zwarte knoflook.
Knapperig brood is ook lekker bij de rijke balsamico saus.
Tips
Deze Stoofpot kruidige lamsnek is ook heel erg lekker
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Rundvlees stoofpot met balsamico:
Ingrediënten
- 1,5 kg doorregen riblappen
- 1 el gerookte paprikapoeder
- peper en zout
- 2 el bloem
- 1 ui
- 5 tenen knoflook
- 600 ml runderbouillon
- 75 ml balsamico
- 1 el sojasaus
- 1 el worcestersaus
- 2 el honing
- olijfolie
Instructies
- Snijd het vlees in blokjes van 2 cm en bestrooi met gerookte paprikapoeder, peper, zout en een beetje bloem. Snipper de ui en rasp de knoflook fijn.
- Zet een grote (stoof)pan op het vuur en doe hierin de bouillon, balsamico, sojasaus, worcestersaus en honing. Breng dit aan de kook en laat dan zachtjes pruttelen.
- Bak in een bakpan in een scheutje olie het vlees goudbruin aan op hoog vuur. Doe dit in verschillende porties, zodat het vlees goed kan aanschroeien.
- Schep het vlees dan in de pan met bouillon.
- Bak de ui en knoflook in dezelfde pan een paar minuten in een el olie en doe dit dan ook in de stoofpan.
- Laat dit ongeveer 2,5-3 uur op een laag vuur sudderen met een deksel op de pan tot het vlees zacht geworden is en bijna uit elkaar valt.
- Serveer de stoofpot met gebakken aardappelen en/of een puree.
4 reacties
Heel lekker en makkelijk recept! Ook lekker met geroosterde pompoen en zoete aardappel.
Hi Joyce, dankjewel heel leuk om te vernemen. Ja lijkt me inderdaad lekker met geroosterde pompoen en zoete aardappel.
Heerlijk recept en zelfs de kinderen vonden het lekker.
Fijn Sjoerd, super leuk om te horen.