Ik ben gek op mosselen en manlief is nu eindelijk ook een mosselliefhebber geworden. Hij heeft het leren eten bij mij, zeg maar (haha). En hij weet nu ook hoe hij ze moet eten, zat altijd te hannesen met een vork of trok de mossel met zijn vingers uit de schelp. Eigenlijk moet ik hem nog eens zo’n mooi zilveren mosselbestekje cadeau doen. Ik had al heel lang het idee om een mosselsoep te maken en nu is het er eindelijk van gekomen. Het is deze romige mosselsoep met kerrie geworden. Een heerlijke combi!
Mosselen
Natuurlijk kook je de mosselen eerst zelf, want hierdoor kan je die lekkere soep maken. Als je de mosselen gekookt hebt, giet je ze door een vergiet waarin je een kaasdoek ook wel genoemd passeerdoek of neteldoek hebt gelegd. Je wilt namelijk niet dat het gruis van de mosselen in de soep terecht komt. Heb je zo’n doek niet in huis, gebruik dan een schone theedoek. Spoel die nog even schoon onder de warme kraan, je wilt niet dat de soep naar wasmiddel gaat smaken.
Eet jij nooit mosselen omdat je niet weet hoe je ze moet schoonmaken of moet bereiden? Lees dan mijn blog: Hoe maak je mosselen schoon. Hierin lees je precies hoe je dat doet en heb je geen excuus meer om deze heerlijkheid eens te bereiden.
Ik heb koriander gebruikt in dit recept omdat dit zo lekker is bij kerrie. Als je niet van koriander houdt, gebruik dan bieslook of peterselie. De rode peper hoef je niet te snijden, die kan zo bij het koken van de mosselen. Hierdoor geeft de peper wel smaak af, maar wordt het niet te pittig.
Omdat ik zo gek ben op mosselen, kan je diverse recepten hiervoor vinden op mijn site. Zoek ze maar eens op. En mocht je eens wat mosselen overhouden, maak dan deze heerlijke Mosselsalade met wasabi.
Recept Romige mosselsoep met kerrie:
Ingrediënten
- 1 kilo mosselen
- 40 gr roomboter
- 1 ui, in dunne ringen
- 2 knoflookteentjes, geraspt
- 1/2 rode peper
- 1 tl kerriepoeder
- 100 ml droge witte wijn
- 500 ml visbouillon
- 200 ml slagroom
- 1 bosje koriander
Instructies
- Boen de mosselen schoon onder de koude kraan en verwijder de baarden. Verwijder de mosselen die niet dicht gaan.
- Smelt de boter in een grote pan, fruit hierin de uiringen, knoflook, halve rode peper en kerriepoeder. Voeg de wijn toe en zet het vuur hoger.
- Doe dan de bouillon erbij en breng aan de kook. Gooi de mosselen erbij, leg een deksel op de pan en laat ongeveer 3-4 minuten koken tot de mosselen open staan.
- Zet een vergiet met een kaasdoek op een pan en giet hierop de mosselen met het vocht. Zet de pan met het vocht op het vuur en breng dit met de slagroom aan de kook. Laat dit ongeveer 5 minuten inkoken.
- Haal ondertussen de mosselen uit hun schelpen en doe ze dan bij de bouillon in de pan.
- Schep de soep in vier diepe borden en garneer met korianderblaadjes.
- Serveer de soep met lekker (stok)brood erbij.