Maak je eigen Romesco saus voor zomerbarbecues. De mix van gerookte amandelen en gegrilde rode pepers past prachtig bij barbecuegerechten als dipsaus.
Deze Spaanse pittige saus is lekker bij gegrild vlees, kip, gegrilde groenten, door de pasta of op brood. Romesco saus is een onvergetelijke saus. Het is gedurfd, pittig en vol met geroosterde smaak.

 

Romesco

 

Je weet hoeveel ik van sauzen houd, en Romesco is daar een van. Deze saus is ontstaan in een stad genaamd Tarragona in Catalonië, de meest noordoostelijke regio van Spanje die grenst aan Frankrijk. De vissers in deze stad maakten de Romesco saus om de vangsten van de dag op te vrolijken.
Sauzen hebben de kracht om basisproducten, samen te brengen en ze om te zetten in een maaltijd waar je enthousiast van wordt.
Ik deel vooral graag saus- en diprecepten van over de hele wereld. Sauzen geven ons inzicht in de belangrijkste smaken van andere keukens en maken dat ik wil reizen om de originelen te proeven. Sauzen kunnen je naar een andere plek brengen, of dat nu een ander deel van de wereld is of het proeven van het op één na beste in je eigen keuken.

Romesco wordt traditioneel geserveerd met vis dorade en vlees, zoals kip of biefstuk. Ik vind het heerlijk op geroosterde of gegrilde groenten (vooral aubergine, prei en aardappelen).
Het is ook een heerlijke dip voor platbrood of knapperig brood. Of serveer het als dip voor rauwe groenten. En als laatste smaakt het heerlijk op eieren op welke manier dan ook.

Romesco saus

 

Zin in meer gedurfde sauzen? Hier zijn een paar van mijn favorieten:

 

Zhoug (pittige kruidensaus uit het Midden-Oosten)
Chimichurri (Argentijnse groene kruidensaus)
Gremolata (Italiaanse saus van gehakte peterselie, knoflook en citroenrasp)
Muhammara (Arabische saus van vers gegrilde paprika’s, granaatappel)
Chermoula (Marokkaans/Noord-Afrikaanse saus, van olijfolie, verse kruiden zoals koriander en peterselie, ingelegde citroen, knoflook, peper(s) en komijn)

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Romesco saus: