Asperges, ik ben er gek op dus er zullen nog wel wat recepten met asperges voorbijkomen. Vandaag eten wij roergebakken asperges met garnalen in een zelfgemaakte zoetzure saus.
Zelf deze saus maken is helemaal niet moeilijk en de meeste ingrediënten hiervoor heb je wellicht al in huis. Als je geen kokossuiker hebt, gebruik dan bruine basterdsuiker hiervoor in de plaats.
In plaats van de groene asperges kan je ook broccoli, peultjes, sugar snaps of paksoi gebruiken in dit gerecht. Serveer het gerecht met glasnoedels, mihoen of witte rijst.
Ik heb dit gerecht bestrooid met Japanse bieslook wat ik van een dorpsgenoot gekregen heb. Je kunt hiervoor in de plaats ook lente-ui gebruiken.
Asperges
Wij zijn er gek op en jij? Als je ervan houdt maak dan ook eens deze heerlijke klassieke Aspergesalade.
Ingrediënten
- 500 gr wokgarnalen
- 3 el arachideolie
- 500 gr witte asperges
- 350 gr groene asperges
- 3 lente-uitjes, in dunne ringen
- 1 el sesamzaadjes
- #zoetzure saus#
- 2 el sesamolie
- 2 cm verse gember, geraspt
- 1 rode peper, in dunne ringen
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 2 el tomatenketchup
- 3 el sojasaus
- 1 el kokossuiker
- 1 el limoensap
Instructies
- Schil de witte asperges en snijd of breek het harde stuk aan de onderkant eraf. Snijd de witte en groene asperges in schuine stukken.
- Kook de witte asperges ongeveer 5 minuten, doe de groene asperges de laatste 2 minuten bij de witte en kook deze even mee. Giet ze dan af.
- Verwarm de sesamolie in een wok en bak de gember, rode peper en knoflook in een paar seconden. Meng de ketchup, sojasaus, kokossuiker en het limoensap erdoor en warm nog 2 minuten door.
- Proef de saus of het genoeg op smaak is, voeg anders nog wat zout toe. Lepel de saus in een schaaltje en houd even apart.
- Roerbak in dezelfde wokpan de garnalen in de olie op hoog vuur in 2 minuten. Als de garnalen mooi roze (dus gaar) zijn, voeg dan de saus toe.
- Meng nu de witte en groene asperges er nog even erdoor.
- Verdeel het gerecht over de borden en bestrooi met de lente-uitjes en sesamzaadjes.