Deze Rijstnoedels met kip en pindasaus is een makkelijke en snel te maken maaltijd. Ideaal voor een doordeweekse dag. De pindasaus geeft de noedels veel smaak en smeuïgheid. Als je er een vegetarische maaltijd van wilt maken, dan vervang je de kip door roergebakken tempeh.
Rijstnoedels
De naam zegt het al, deze noedels zijn gemaakt van rijst(meel). Het is een veel gebruikt product in de Aziatische keuken. De noedels worden gebruikt in salades, soepen, curries en wokgerechten zoals deze Noedels met garnalen en ananas. Zo ook de Pad Thai uit Thailand, Laksa Curry en de Vietnamese Pho.
Ik heb voor dit gerecht de brede rijstnoedels (5 mm) gebruikt, die lijken een beetje op tagliatelle.
Het voordeel van deze noedels is dat je ze maar heel kort hoeft te bereiden. Je kookt ze eigenlijk niet maar laat ze weken in kokend water. Als je ze gaat koken worden ze snel papperig en dat wil je niet. Spoel ze af eventueel met koud water, zodat ze niet verder garen.
Soto kruiden*
De Soto kruidenmix die ik in dit gerecht gebruikt heb, heb ik gekregen. Ik moet zeggen dat ik erg enthousiast ben over deze kruiden in het mooie vierkante blikje.
Soto is een Indonesische soep, oorspronkelijk van het eiland Java. Het is een krachtige en frisse soep, dit komt o.a. door het kaffir limoenblad.
En deze Soto kruidenmix is ook heerlijk fris, je proeft de smaak van het limoenblad goed. Het geeft elk gerecht een frisse smaak. Daarnaast zit er nog knoflook, kokos, gember, citroengras, tamarinde, koriander, komijn, kurkuma, chili, kaneel en citroen in en geen toegevoegd zout.
En ik ben aan het experimenteren met deze kruiden, heb er al heerlijke Noedels met soto zalm en asperges van gemaakt. De kipstukjes in dit gerecht heb ik gemarineerd in de Soto kruiden en dat heeft een ontzettend lekkere smaak gegeven aan de kip.
En voor extra smaak heb ik de kruiden ook aan de satésaus toegevoegd, dit geeft de saus een extra lekkere kick.
Eten uit een bowl
Ik ben gek op eten uit een bowl. Lekker op de bank met een bowl in je hand. Lepelen of slurpen, maakt niet uit. Het maakt ook niet uit welke noedels je gebruikt of wat voor soort groente je erbij doet. Neem de groenten die in het seizoen zijn of die jij lekker vindt.
Tip:
De satésaus kan je al ruim van tevoren bereiden en op het moment zelf opwarmen.
Recept Rijstnoedels met kip en pindasaus:
Ingrediënten
- 400 gr kipdijfilets
- 3 el olijfolie
- 2 el Soto kruidenmix*
- Peper en zout
- 1 limoen
- 225 gr brede rijstnoedels
- 5 takken koriander
- 50 gr pinda’s
- 1 komkommer
- 1 zakje wortelrasp
- 80 gr sojaboontjes
- 2 lenteuin
- 75 gr pindakaas (met stukjes noot)
- 4 el ketjap asin (zout)
- 4 el ketjap manis (zoet)
- 1 el sambal
- 1 el Soto kruidenmix
- 150 ml melk
Instructies
- Snijd de kipdijfilets in dunne repen. Meng in een kom de olijfolie, komijnpoeder en peper en zout en doe daar de kip bij. Meng de kipstukjes goed door de kruiden.
- Maak de satésaus: doe hiervoor de pindakaas, ketjap, sambal, Soto kruiden en melk in een pannetje en breng het aan de kook.
- Laat de satésaus op laag vuur 5 minuten zacht koken. Als de saus te dik is doe er dan nog een beetje melk bij.
- Hak de blaadjes van de koriander grof en snijd de komkommer in dunne plakken.
- Roerbak de kipstukjes in een hete wok rondom goudbruin en gaar.
- Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking en giet het dan af.
- Meng vervolgens de noedels door 4 eetlepels saté samen met de helft van de korianderblaadjes en de pinda’s.
- Verdeel de noedels over de kommen of borden. Leg de kipstukjes erop en verdeel de komkommer, wortel en boontjes. Bestrooi met de rest van de koriander.
- Serveer de limoenpartjes en overgebleven satésaus er apart bij.