Rabarber Tiramisu

Het is nog rabarbertijd, dus genieten wij er zoveel mogelijk van. Wij zijn er gek op en je kunt dan ook diverse rabarberrecepten vinden op de site. Onlangs had ik al een Rabarber Trifle gemaakt, dit weekend werd het een Rabarber Tiramisu. De kinderen kwamen eten en ik weet toevallig dat onze schoondochter gek op rabarber is, dus wilde ik haar verwennen met een rabarbertoetje. Ze is namelijk ook gek op toetjes, een verwennerij speciaal voor haar dus.

 

Het is natuurlijk niet de originele tiramisu, dus ik hoop niet dat ik de Italiaanse smaakpolitie op de stoep krijg. Maar het is hetzelfde idee van dit nagerecht, gemaakt van mascarpone en in een platte schaal. Ik heb alleen half mascarpone en half Griekse yoghurt gedaan. Dat vind ik wat frisser en minder machtig. Het blijft natuurlijk wel een super machtig en zondig dessert, maar ja af en toe mag dat toch wel?

 

Door de rabarber te roosteren, blijven de stengels mooi intact. Als je daar geen zin in hebt, hoef je dat natuurlijk niet te doen. Maak dan van alle rabarber die lekkere compote en verwerk dat in dit toetje. Serveer dan verse frambozen of aardbeien op deze tiramisu. Ook erg lekker en die rode vruchten staan ook mooi op de witte mascarpone.
Je kunt de rabarber eventueel al een dag van te voren bereiden, laat het wel goed afkoelen voordat je het in dit dessert verwerkt. En je kunt sowieso alles van te voren bereiden en afgedekt kant en klaar in de koelkast klaar zetten voor de avond zelf.
Ik heb Amaretti koekjes gebruikt als bodem in plaats van lange vingers. Als je die niet kunt vinden gebruik je gewoon lange vingers.
Over de koekjes heb ik een vanillelikeur gegoten, maar Amaretto, cognac of Grand Marnier is ook erg lekker.

 

Rabarber

 

Deze Rabarber amandelcake is ook erg lekker. Maak dat ook eens!

 

 

Recept Rabarber Tiramisu:

Rabarber Tiramsu. Het is rabarbertijd en daar genieten we zoveel mogelijk van. Deze rabarber tiramisu is een echte aanrader!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 4 uur 30 minuten
Gang Nagerechten
Keuken Italiaans, Nederlands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 750 gr rabarber
  • 150 gr kristalsuiker
  • 2 sinaasappels
  • 1 kopje water
  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 500 ml mascarpone
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 100 gr poedersuiker
  • 100 gr Amaretti koekjes
  • 3 el likeur
  • 20 gr pistachenoten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Spoel de rabarberstengels schoon. Rasp een halve sinaasappel en pers beide sinaasappels uit.
  • Snijd van de mooie rode gedeeltes van de rabarber een paar schuine stukken. Snijd de rest in kleine stukjes.
  • Leg de mooie rode stukken in een ovenschaal en bestrooi met een beetje suiker. Zet dit in de oven en laat dit in ongeveer 12 minuten (niet te) zacht worden.
  • Breng in een grote pan de rest van de rabarber met de sinaasappelrasp, -sap, suiker en water aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat ongeveer 10-15 minuten pruttelen. Laat dan afkoelen.
  • Laat de yoghurt vier uur uitlekken door een schone theedoek in een vergiet. Hierdoor ontstaat een dikke ‘hangop‘.
  • Meng de mascarpone met de vanillesuiker en de poedersuiker en spatel dit voorzichtig door uitgelekte yoghurt.
  • Bekleed de bodem van de schaal met de koekjes. Giet hier een beetje sterke drank over en lepel hierop de afgekoelde rabarbercompote.
  • Hierop komt het mascarpone mengsel. Zet dan afgedekt in de koelkast om ongeveer vier uur op te stijven.
  • Vlak voor het serveren decoreer je de tiramisu met de stukjes rabarber en die mooie groene pistachenoten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating