Quiche met knolselderij en cheddar

Knolselderij, wat moet je ermee. Dat zullen de meesten van jullie misschien denken als je hem krijgt. Waarschijnlijk gebruik je deze knol alleen in de erwtensoep, maar je kunt er nog zoveel meer mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze quiche met knolselderij en cheddar. Klinkt goed toch?

 

Knolselderij

 

De knolselderij is familie van de bladselderij. Deze bruine stevige knol is niet ieders favoriet, maar het witte vruchtvlees is bijzonder smakelijk. Het heeft een mild kruidige aromatische smaak, die veel meer verdiend dan alleen maar in de erwtensoep verwerkt te worden. De knol is bij uitstek een wintergroente, maar is wel het hele jaar te vinden in de winkels.
De bonkige knol is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens supergezond. Het bevat weinig calorieën, heel veel vezels, vitaminen en mineralen. En dat kunnen we ’s winters wel gebruiken.

quiche met knolselderij en cheddar

Koop wel een stevige knol, die kan je dan zeker een paar weken bewaren op een koele plek.
Het schillen van de knol is wel een uitdaging. Als je blokjes wilt gebruiken in een recept, snijdt de knol dan in dikke plakken (met een groot en scherp mes) en schil deze plakken dan. Daarna kan je de plakken in blokjes snijden.
Je kunt een knolselderij op veel verschillende manieren bereiden, je kunt het koken, bakken, soep, puree of frietjes ervan maken, het in z’n geheel in de oven bereiden of verwerken in een salade.

 

Ik heb deze Bio knolselderij van Boerderij Groeizaam gekregen. Nou niet van de boerderij zelf, maar hij zat in de Flevourbox van maart. Nu zat er ook al een knolselderij in de box van februari, daar heb ik deze heerlijke Knolselderij frieten van gemaakt. Maar ja met deze knol wilde ik natuurlijk weer iets anders doen. Aangezien het de week zonder vlees is, is het een vegetarisch gerecht geworden. Een heerlijke hartige taart met blokjes knolselderij erin en lekker veel cheddar kaas. Comfortfood ten top.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Quiche met knolselderij en cheddar:

Quiche met knolselderij en cheddar. Ik mocht weer een biologische knolselderij uit onze eigen polder ontvangen en heb daar deze heerlijke quiche van gemaakt
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 vel hartige taartdeeg
  • 1 knolselderij (750 gr)
  • 6 tenen knoflook
  • Olijfolie
  • 1 tak rozemarijn
  • 10 salieblaadjes
  • 2 el balsamico
  • 2 el honing
  • 200 gr crème fraîche
  • 3 eieren
  • 250 gr cheddar, geraspt
  • 1 el Dijon mosterd
  • peper en zout

Instructies
 

  • Schil de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes. Kook de knolselderijblokjes in 10 minuten. Giet ze dan af.
  • Bak nu de knolselderijblokjes in een scheut olijfolie rondom goudbruin in 5 minuten.
  • Schil de knoflook en snijd ze in dunne plakjes en hak de kruiden grof. Doe dit in de pan bij de knolselderij en bak dit nog even mee. Meng als laatste de balsamico en honing erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Vet een taartvorm in en bekleed deze met het deeg. Verdeel de knolselderijblokjes met kruiden over de bodem van de taart.
  • Klop de crème fraiche op met de eieren. Meng dan de geraspte kaas, mosterd, peper en zout erdoor. Giet dit over de knolselderij.
  • Zet de taartvorm in de oven en bak deze goudbruin en gaar in ongeveer 30-35 minuten.
  • Haal dan uit de oven en laat iets afkoelen voordat je de taart uit de vorm haalt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating