Deze prei, aardappel, venkelsoep met kervel is gewoon goed. Langzaam gekarameliseerde prei, venkel en in blokjes gesneden aardappelen maken een lekkere en zeer geurige soep. Een beetje room op het einde en verse kervel maken het helemaal af. Ik serveer het graag met wat versgebakken brood. Deze soep kan je zowel warm als koud serveren.

Om eerlijk te zijn, ik heb twee keer nagedacht over het plaatsen van deze soep. Ik heb hem gemaakt, er foto’s van gemaakt, in mijn eentje bijna de hele portie opgegeten en mezelf er toen van weerhouden om hem met jullie te delen. Ik vond hem te basic, te saai en jullie tijd niet waard.
Maar dagen nadat het op was, verlangde ik naar een andere kom en realiseerde ik me dat ik hunker naar simpel. Simpel is goed. Simpel is het delen waard.
Dit is een goede soep voor koude, regenachtige lentedagen. De smaken van venkel en prei zijn licht en vrolijk, de aardappelen zorgen voor de dikke, romige textuur die je zeker troost zal bieden als je omgeving grijs is, en kervel voegt een vleugje smaak toe.

Prei, aardappel, venkelsoep met kervel

 

Prei

 

Prei kan erg zanderig zijn, dus was ze voorzichtig. Snijd het bovenste donkergroene deel en het worteluiteinde weg. Snijd de prei in de lengte doormidden en spoel al het zichtbare vuil eraf. Snijd de prei in plakjes en doe ze in een grote kom met koud water. Laat 5 minuten rusten – het zand zal naar de bodem zinken en de prei zal erbovenop drijven. Schep de prei eruit en gooi het zanderige water weg.

 

Venkel

 

Venkel voegt een geurige noot van anijs toe aan deze simpele soep.
Gekookte venkel heeft een veel mildere smaak dan rauwe venkel. Gebruik alleen de bol van de venkel – snijd de taaie stengels die op selderij lijken en het worteluiteinde eraf. Als je kervel gebruikt om de soep te garneren, zal het de smaak van de venkel naar voren brengen.

 

Aardappelen

 

Voor deze soep kan je het beste ‘kruimige’ aardappelen gebruiken. Lees hier alles over de diverse aardappelsoorten.

Kervel

 

Kervel is verwant aan peterselie en koriander. Het heeft een milde anijsachtige smaak. Gebruik er niet teveel van, want het kan overheersen.
Vers is het misschien moeilijk te vinden, probeer het bij een groenteboer of biologische supermarkt. Gebruik je verse kervel altijd zo vers mogelijk.
Kan je geen kervel vinden, vervang het dan door verse peterselie, dille of bieslook. De smaak van de soep zal dan natuurlijk wel veranderen.
Kervel is de finishing touch voor je gerechten, maar komt ook helemaal tot zijn recht in verschillende soepen.

 

Tips:

 

Gebruik een lekkere zelfgemaakte groentebouillon* voor de soep.

Deze soep is zowel koud als warm lekker.

En nog veel meer lekkere koude soepen vind je hier.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Prei, aardappel, venkelsoep met kervel: