We stampen wat af in Nederland. En dan heb ik het over de stamppotten, een van de oudste en bekendste oer-Hollandse gerechten. Waar je vroeger de klassiekers had zoals stamppot boerenkool, andijvie, hete bliksem, zuurkool en hutspot, maken we tegenwoordig van allerlei soorten groenten een stamppotgerecht. Ik heb nu een vegetarische pompoenstamppot met knolselderij, hazelnoten en salie gemaakt en dat is een heerlijk herfstachtig maaltje geworden kan ik je verklappen.

 

Stamppot

 

Meestal wordt een stamppot in een pan bereid, aardappelen en groenten worden samen gekookt en dan door elkaar gestampt. Daarbij een kuiltje met jus en een lekkere rookworst of stukje vlees erbij. Maar tegenwoordig maken we van heel veel soorten groenten een stamppot, met of zonder aardappelen. Ja een stamppot kan je heel goed zonder aardappelen maken. Ik heb er hier een paar op een rijtje gezet voor jullie.
De klassiekers blijven lekker natuurlijk en ook daarmee kan je variëren. Maak bijvoorbeeld een Boerenkool met een spicy topping of een Hutspot met zoete aardappelen en paarse wortels.
Ik heb nog veel meer bijzondere stamppotrecepten op de site staan, zoek ze maar eens op.

 

Deze stamppot heb ik dus niet in een pan bereid, maar apart. Van de knolselderij heb ik een heerlijke puree gemaakt en de pompoenblokjes heb ik gebakken in olijfolie in een koekenpan (dit kan ook in de oven trouwens). Hierdoor blijven de smaken van de knolselderij en pompoen intact.

 

Pompoen

 

Pompoenen zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens heel erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën, veel vitamine A en C en zitten boordevol met vezels.
De pompoen is een vruchtgroente er bestaan heel veel vormen en maten pompoenen, zowel de eetbare als de pompoenen voor de sier.
Ik heb voor dit gerecht een flessenpompoen gebruikt, omdat ik die het makkelijkst te verwerken vind. In mijn blog: Hoe snijd ik een pompoen in stukjes, lees je hoe je een pompoen het beste kunt schillen en snijden.

 

Knolselderij

 

Door het gebruik van knolselderij in plaats van aardappelen, bevat dit gerecht minder koolhydraten. Het aardse van de knolselderij gaat heel goed samen met het zoetige van de pompoen. En geloof me, een puree van knolselderij is superlekker.
Je kunt de knolselderijpuree grof stampen of fijn pureren in een keukenmachine. Wat jou maar lekker lijkt.

 

 

Recept Pompoenstamppot met knolselderij: