Ik zag bij mijn groenteboer okra liggen. Dit heb ik nog nooit gegeten, was er dus erg benieuwd naar. Toch maar wat meenemen naar huis en experimenteren ermee. Ik zit wel aan een Creools oftewel Cajun recept te denken. Volgens mij eten ze veel okra in het zuiden van Amerika. Ik had nog garnalen in de vriezer. Gumbo of Grits and shrimps riep hij meteen. Voor de gumbo had ik niet alle ingrediënten in huis, maar Grits and shrimps – een traditioneel gerecht uit Zuid Carolina en Georgia – kan ik wel maken. Grits lijkt op polenta, dit heb ik in huis, garnalen check, okra check, nog iets erbij voor de kleur…..paprika check. Polenta met garnalen, okra en paprika wordt het.
Okra
Vermijd jij deze groente omdat het zo slijmerig kan worden? Dat is nergens voor nodig, want met deze tips weet jij precies hoe je okra kunt bereiden.
Okra een plant die in de tropen groeit en wel vier meter hoog kan worden. Het blad is ook eetbaar, maar meestal worden alleen de jonge groene vruchten gebruikt. Oorspronkelijk komt deze waarschijnlijk uit oostelijk Afrika, daar is het nog steeds een hele populaire groente. Ook wordt okra veel in de Caraïben en de zuidelijke gegeten.
De textuur van okra is vaak een obstakel. Tijdens het koken of bakken wordt het al snel iets slijmerigs, waar niet iedereen van houdt. Maar dat slijmerige werkt heel goed als bindmiddel in soepen en stoofgerechten.
Als je okra op hoog vuur roerbakt, grilt of frituurt, verdampt er zoveel vocht dat dit slijmerige laagje niet ontstaat. De smaak van okra is dan lekker fris en mild.
Okra recepten
Okra wordt in Noord-Afrikaanse landen in bijvoorbeeld couscous-gerechten verwerkt.
Als ik de okra een volgende keer zie liggen bij de groenteboer ga ik zeker die Gumbo maken. Een stoofpot uit Louisiana met vlees of vis, okra en nog meer lekkere ingrediënten. Die staat nog op de to do lijstje.
Toetje?
Als nog ruimte hebt voor een (Amerikaans) toetje, maak dan deze heerlijke Koffie kokos milkshake.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Polenta met garnalen, okra en paprika:
Ingrediënten
- 600 ml kippenbouillon
- 200 ml melk
- 200 g polenta
- 1 klont roomboter
- 500 gr okra
- olijfolie
- 250 gr rauwe garnalen
- 2 puntpaprika's
- 1 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- peper en zout
- peterselie
Instructies
- Breng de bouillon en melk aan de kook. Zet het vuur laag en strooi de polenta erin voortdurend roerend zodat er geen klonten ontstaan.
- Kook de polenta verder volgens aanwijzing van de verpakking.
- Als de polenta klaar is meng er dan een klont boter door. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
- Spoel de okra schoon en snijd ze in de lengte doormidden. Verwijder de darmkanaaltjes van de garnalen. Snijd de paprika en rode peper in dunne repen en de knoflook in dunne plakjes.
- Verhit een grote bakpan met een scheutje olie. Roerbak hierin op hoog vuur de okra in ongeveer 4 minuten. Schep ze dan uit de pan en bak de paprika op hoog vuur.
- Voeg de garnalen bij de paprika in de pan en bak dit met de rode peper en knoflook even aan tot de garnalen mooi roze zijn.
- Voeg nu de okra er weer bij en bak nog eventjes mee. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de polenta over de borden en serveer de garnalen met groenten erbovenop. Garneer met een paar blaadjes peterselie.
2 reacties
Oooh wow ga ik zeker Zsm proberen.
Grits ken ik idd vanuit het zuiden vd VS en ik woon op Curaçao en okra is hier een standaard groente. Wat leuk!!
Hoi Ilse, leuk dat je het gaat proberen en nog leuker dat je okra kent. En wow wat lekker dat je op Curacao woont (ben een beetje jaloers nu).