Ruil je wekelijkse roerbakgerecht in voor dit heerlijke pittige Chinese aubergine roerbak recept, het perfecte vegetarische alternatief met heel veel smaak. Aubergine in een pittige knoflooksaus, je zou nooit raden dat dit klassieke Chinese gerecht glutenvrij en veganistisch is. Het is nu een van mijn favoriete manieren om deze favoriete groenten te serveren. Het combineert enkele van de meest gebruikte smaken in de Aziatische keuken, wat veel kruiden betekent en veel heerlijke smaken. Dit aubergine gerecht is een geweldige manier om je te helpen aan je vijf per dag te komen. En je kunt zelfs extra groenten eraan toevoegen om het te voorzien van nog meer voedingsstoffen.
Aubergines
Voor dit gerecht zijn de Aziatische aubergines* – dus Chinees of Japans – het beste om te gebruiken. Ik mocht deze lange, dunne en lila aubergines ontvangen in de Foodybox herfst. Hiervan had ik heerlijke vegetarische aubergine hotdogs gemaakt en van de rest dit gerecht.
Deze Chinese aubergines hebben minder zaden en zijn niet zo bitter.
Maar als je het beste wilt, zoek dan naar langere aubergines met een glad oppervlak en een lila schil. Het moet er dun uitzien en gemakkelijk te buigen zijn. Als dat niet het geval is, is hij waarschijnlijk nog niet rijp, of het is de verkeerde soort aubergine.
Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de ‘gewone’ paarse aubergine en deze: de vorm (stevig en dik versus lang en dun). En de kleur (normaal is dieper paars en Chinees is lichter, meer lavendelkleurig). Een Chinese aubergine heeft minder zaden en een milde, zoete smaak, terwijl een traditionele aubergine meer zaden en een bitterdere smaak heeft als hij wordt bereid.
Waar kan ik Chinese aubergine kopen?
Maar als je de beste groenten wilt, moet je naar een Aziatische markt of toko gaan. Je weet dan dat de producten daar het meest vers zijn. Aziatische auberginerecepten zijn populair in veel soorten Chinese gerechten, dus ze zijn een basisaanbod op elke goede Aziatische markt.
Je kunt de gewone aubergine gebruiken voor dit gerecht, maar houd er rekening mee dat de smaak en textuur van het gerecht zullen veranderen als je een traditionele aubergine gebruikt. Chinese aubergines zijn zoeter en zachter, waardoor ze mogelijk ook minder tijd in de pan nodig hebben.
Aubergines zijn verbazingwekkend goed voor je. En de Chinese aubergine bevat veel vitamine C, K, A en kalium. Ze bevatten ook veel vezels, weinig calorieën en zitten van nature boordevol antioxidanten. Om nog maar te zwijgen van de onderzoeken die aantonen dat ze helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen, DNA-cellen te beschermen en het risico op hartziekten te verminderen.
Tips:
Pas de kruiden aan: voel je vrij om de chilipasta te verminderen/verhogen om de kruidenniveaus aan te passen aan je persoonlijke voorkeur.
Aromaten: qua saus kun je op verschillende manieren de smaak verhogen, bijvoorbeeld met oestersaus of hoisinsaus.
Andere groenten: er zijn verschillende andere groenten die je zou kunnen toevoegen, waaronder wortelen, champignons (shiitake of andere) en paprika en of peultjes.
Noten: in plaats van de sesamzaadjes kun je de roergebakken aubergine afmaken met licht geroosterde cashewnoten of pinda’s.
Eiwit: in plaats van of naast de aubergine kun je tofu of kikkererwten toevoegen voor extra eiwitten.
Deze roerbakschotel smaakt het lekkerst met rijst of noedels.