Deze heerlijke pistache granola met vijgen gemaakt van die mooie groene nootjes is echt een verwennerij.
Denk ik aan pistachenoten dan denk ik ook aan de smaken van het Midden-Oosten. Daarom heb ik ook kardamompoeder, gemberpoeder en stukjes vijg door de granola verwerkt. Waan je in 1001 Nacht als je deze granola met je yoghurt ’s morgens als ontbijt verorbert.
Pistache granola met vijgen
Pistachenoten zijn niet alleen mooi om te zien, maar ze zijn ook nog eens heel goed voor je.
Pistachenoten worden ook wel the skinny nuts genoemd. Je kunt het dus eten als verantwoord tussendoortje. Ze bevatten ten opzichte van andere noten weinig calorieën. Als je op dieet bent en je snackt dagelijks een handjevol pistachenoten, kan je zelfs afvallen en daalt je vetgehalte. Wie wil dat nou niet!
Met dit dagelijks handjevol pistachenoten krijg je ook nog heel veel voedingsstoffen binnen, zoals vitamines, mineralen, eiwitten en vezels. Tevens bevatten ze onverzadigde vetten welke de gezonde vetten zijn. Dan hebben we het wel over de rauwe pistachenoten en niet de gebrande of geroosterde nootjes.
En omdat je de nootjes uit hun schil moet halen, eet je er minder van en ben jij je meer bewust van wat je eet. Al met al genoeg redenen om wat vaker dit mooie groene nootje te eten.
Bak de granola op deze lage temperatuur en je hebt een (niet te harde) knapperige granola.
Je huis gaat heerlijk ruiken als je deze granola aan het bakken bent.
Natuurlijk kan je ook andere noten in plaats van de pistachenoten gebruiken. Deze granola is ook lekker met hazelnoten of amandelen.
De stukjes vijg doe ik er pas op het laatst bij, dit verbrand namelijk erg snel.
Pistachenoten
Pistachenoten zijn natuurlijk ook erg lekker in een hartig gerecht. Maak bijvoorbeeld eens deze heerlijke Gegrilde groene asperges met burrata met pistachenoten.
Ingrediënten
- 50 gr kokosolie
- 50 gr agavesiroop
- 175 gr havervlokken (rolled oats)
- 100 gr pistachenoten
- 1 el kardamompoeder
- 1 el gemberpoeder
- 1 el sinaasappelrasp
- 100 gr zachte vijgen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160˚C.
- Leg een vel bakpapier of siliconenmatje op een ovenplaat.
- Verwarm de kokosolie en agavesiroop in een pan en meng dit door elkaar als de kokosolie gesmolten is.
- Doe de haver, pistachenoten, kardamom- en gemberpoeder en sinaasappelrasp in een kom en meng dit door elkaar. Giet nu de warme olie erbij en roer dit er goed door.
- Verspreid het granola mengsel goed over de ovenplaat en schuif deze in de oven.
- Bak de granola 15 minuten in de oven.
- Hak of snijd ondertussen de vijgen in kleine stukjes.
- Haal na 15 minuten de ovenplaat uit de oven en verspreid de stukjes vijg erover.
- Zet de plaat weer in de oven en bak nog ongeveer 5 minuten tot het goudbruin is.
- Haal de plaat uit de oven en het voordat je granola in een voorraadpot doet.
- Goed afgesloten blijft deze granola weken goed.