Een heerlijke Pinsa met charcuterie, met alle smaken en toppings waar je van houdt van een klassieke charcuterieplank op versgebakken pinsa! Serveer het als borrelhap of voorgerecht tijdens een Italiaans etentje. Deze pinsa charcuterie plank bevat een mix van vleeswaren en kaas, en hebben we deze charcuterie plank veranderd in een pinsa plateau. Personaliseer deze pinsa met je favoriete toppings en geniet!

 

Ingrediënten

 

Pinsa: ik heb hiervoor kant-en-klare verse pinsa bodem van de AH gebruikt.

Kaas: geraspte Fontina, mozzarella of versgeraspte Parmezaanse kaas zijn echte favorieten op een pinsa, ongeacht welke andere toppings je erop doet.

Charcuterie: zoals dungesneden Prosciutto, pepperoni, salami, chorizo of rauwe ham zijn allemaal populaire toppings voor deze pinsa. De topping gaat er dus op nadat de pinsa gebakken is!

Andere toppings: je kunt nog olijven, rode uienringen, rucola, verse basilicum, rozemarijn of tijm gebruiken.

Pinsa met charcuterie

 

Charcuterie

 

Franse vleeswaren worden charcuterie genoemd. Charcuterie is een afgeleide van de woorden chair (wat vlees betekent) en cuit (wat gegaard betekent). De Franse charcutier legt zich dus toe op het bereiden van vlees. En de traditionele slager (boucherie) verkoopt alleen rauw vlees.
Bij de Nederlandse slagers vind je zowel rauw vlees als vleeswaren.
De bereidingen van deze vleesbereidingen stammen uit de tijd dat er nog geen koeling was en daarom werd het vlees geconserveerd middels pekelen, drogen en roken.
Dit gebeurt bijvoorbeeld met zouten (rauwe ham), garen onder een laagje vet (confits en terrines), of door fermentatie, zoals bij droge worsten.
Deze technieken zorgen niet alleen voor een langere houdbaarheid, maar geven ook ontzettend veel smaak.

 

Tips:

 

Welke andere toppings kun je op een charcuterie pinsa doen? De mogelijkheden zijn oneindig. Je kunt in plaats van de Fontina kaas de pinsa bedekken met je favoriete saus, zoals tomatensaus, pesto, barbecuesaus of hete saus.

Of gebruik ook een pittige nduja erop, dit geeft heel veel smaak.

Ik denk dat deze witte uienchutney er ook erg lekker bij zal zijn.

Maak deze pinsa helemaal eigen door een combinatie te gebruiken van in plakjes gesneden vleeswaren die je in de winkel hebt liggen.

Ik vind eigenlijk een pinsa lekkerder dan een pizza. Maar je zou natuurlijk ook een pizza hiervan kunnen maken.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Pinsa met charcuterie: