Pilaf of Pilav is een (bij)gerecht uit het Midden-Oosten, bestaande uit een graansoort, meestal rijst, die eerst wordt gefruit in olie en vervolgens onder toevoegen van bouillon gaar wordt gesmoord. Afhankelijk van de landstreek worden er bepaalde kruiden, specerijen, groenten, peulvruchten en vlees toegevoegd. Volgens velen is het een gerecht dat uit de vroeg-Ottomaanse (Turkse) keuken stamt. Er bestaan veel variaties op dit gerecht. Ik heb geen rijst maar orzo (een pastasoort) gebruikt.
Voeg wat flair toe aan jouw kipgerecht met dit eenvoudige en smakelijke recept voor klassieke pilaf. Rijstpilaf is beroemd over de hele wereld en wordt in enkele van de beste restaurants geserveerd als bijgerecht bij gevogelte of rood vlees. In Turkije is pilav (pee-LAHV) het woord dat wordt gebruikt om niet alleen één, maar een hele reeks gerechten met rijst te beschrijven. Ze kunnen soms vlees, krenten en kruiden bevatten of ze zijn eenvoudig en zeer veelzijdig, zoals dit recept voor pilaf met orzo.
Deze pilaf is niet te moeilijk om thuis te maken, zachte gouden orzo met kip en groenten. Alles samen gekookt met saffraan bouillon.
Wat is pilaf?
Pilaf is een smaakvol rijstgerecht, ook wel pilav of pilau genoemd. Het is rijst (meestal langkorrelige wit), gekookt in bouillon, op laag vuur. Er kunnen verschillende smaken worden toegevoegd en de afgewerkte rijst is zacht, luchtig en boordevol smaak. Het is een geweldige manier om witte rijst op te fleuren en het is zo gemakkelijk om thuis te maken.
Deze pilaf is gemaakt van orzo (of risoni zoals het ook wel bekend staat), dit is rijstvormige pasta.
Maar je kunt het natuurlijk ook met rijst maken.
Tips:
Gebruik een zelfgemaakte groente– of kippenbouillon, zorg er wel voor dat het een goed gearomatiseerde bouillon is.
Je kunt hier allerlei soorten groenten aan toevoegen! Voeg in blokjes courgette, aubergine, diepvrieserwten, maïs, paprika en/of champignons toe.
In plaats van koriander kan je peterselie, dille of oregano gebruiken.
In plaats van kipdijfilets, kan je ook kipfilets of garnalen gebruiken.
Voeg extra noten toe zoals geschaafde amandelen of andere gehakte noten.
In plaats van gedroogde cranberries kan je rozijnen nemen.