Pilaf of Pilav is een bijgerecht uit het Midden-Oosten dat bestaat uit een graansoort, meestal rijst, die eerst wordt gefruit in olie en daarna gaar wordt gesmoord in bouillon. Afhankelijk van de regio worden er specifieke kruiden, specerijen, groenten, peulvruchten en vlees aan toegevoegd. Dit gerecht zou zijn oorsprong vinden in de vroeg-Ottomaanse keuken en kent vele variaties. Voor dit recept heb ik orzo, een pastasoort, gebruikt in plaats van rijst.
Pilaf is een veelzijdig gerecht dat flair toevoegt aan elk kipgerecht. Rijstpilaf wordt wereldwijd gewaardeerd en is een favoriet in restaurants als bijgerecht bij gevogelte of rood vlees. In Turkije is pilav een verzamelnaam voor een reeks rijstgerechten. Soms bevatten deze gerechten vlees, krenten en kruiden, of zijn ze juist eenvoudig en veelzijdig, zoals deze pilaf met orzo. Dit recept is eenvoudig te maken en bevat zachte, goudbruine orzo, kip en groenten, gekookt in een heerlijke saffraanbouillon.
Wat is pilaf?
Pilaf, ook wel pilav of pilau genoemd, is een smaakvol rijstgerecht dat wordt gekookt in bouillon op laag vuur. Het resultaat is zachte, luchtige rijst die boordevol smaak zit. Pilaf is een geweldige manier om witte rijst te verrijken en is gemakkelijk thuis te maken. In dit recept gebruiken we orzo, een rijstvormige pasta, maar je kunt het ook met rijst bereiden.
Tips:
- Gebruik een goed gearomatiseerde zelfgemaakte groente– of kippenbouillon.
- Voeg groenten toe zoals courgette, aubergine, diepvrieserwten, maïs, paprika en/of champignons.
- Gebruik peterselie, dille of oregano in plaats van koriander.
- Vervang kipdijfilets door kipfilets of garnalen.
- Voeg extra noten toe, zoals geschaafde amandelen of gehakte noten.
- Vervang gedroogde cranberries door rozijnen.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Orzo pilaf recept:
Ingrediënten
- 400 gr kipdijfilets
- 1 ui
- 500 gr wortelen
- 750 ml kippenbouillon
- ¼ tl saffraan
- 300 gr orzo
- olijfolie
- ¼ tl kardemom
- ½ tl komijnpoeder
- peper en zout
- ½ sinaasappel
- 50 gr cranberries
- 50 gr pistachenoten
- 4 takken verse munt
- 4 takken koriander
Instructies
- Snijd de kipdijfilets in blokjes en snipper de ui. Schrap de wortelen en snijd ze in stukken.
- Rasp de sinaasappel, hak de pistachenoten, muntblaadjes en korianderblaadjes grof.
- Breng de bouillon met de saffraan aan de kook in een pan. Kook hierin de wortelen in ongeveer 10 minuten tot ze bijna gaar zijn.
- Voeg dan de orzo toe en kook deze met de wortelen tot alles gaar is, giet dan af.
- Bak in een wok op hoog in een scheut olijfolie de kippenstukjes goudbruin. Voeg dan de ui, kardemom-, komijnpoeder, peper en zout toe en bak dit nog even mee.
- Doe de wortel, orzo, cranberries, pistachenoten en sinaasappelrasp erbij en roer alles goed door. Pers ondertussen de halve sinaasappel uit.
- Meng het sinaasappelsap er doorheen en voeg als laatste de muntblaadjes en koriander doe.