Pavlova krans met stoofpeertjes

Ik heb toch een feestelijk nagerecht voor jullie. Deze pavlova krans met stoofpeertjes zal het super goed doen als dessert met de feestdagen. En het fijne ervan is dat je het meeste werk een dag van tevoren kunt doen, zodat je op de avond zelf bijna geen werk hebt aan dit zalig nagerecht. En zeg nou zelf, het ziet er toch feestelijk uit met die mooie donkerrode stoofpeertjes?

 

Pavlova

 

Pavlova’s zijn leuk en helemaal niet moeilijk om te maken. En het ziet er altijd feestelijk en indrukwekkend uit. Een pavlova bestaat uit een meringue, dit wordt gemaakt van stijfgeklopte eiwitten en suiker. Je lepelt het in een vorm op een bakplaat en bakt dit dan op lage temperaturen in de oven. De topping bestaat meestal uit stijfgeslagen room en vers fruit. Dit kan je allemaal van tevoren klaarmaken en dan hoef je de pavlova alleen nog maar af te maken vlak voordat je het gaat serveren. Ideaal dus als dessert om een etentje thuis.

 

Het lekkerste is als de meringue krokant van buiten is en lekker smeuïg vanbinnen. Dit krijg je door op het laatst azijn en maïzena door de stijfgeslagen eiwitten te mengen. En door de meringue op lage temperatuur te bakken in de oven, waarna deze het liefst de hele nacht in de oven (met de deur op een kier) verder uithardt.

 

Je kunt een grote pavlova, kleine eenpersoons pavlova’s maken of een krans zoals deze. Die doet het natuurlijk goed met de Kerst.
Ik heb de pavlova nu afgetopt met slagroom, maar je kunt ook mascarpone, een mengsel van mascarpone en slagroom of een mengsel van slagroom met hangop erop serveren.
Zomers kan je lekker vers rood fruit zoals aardbeien, frambozen, rode bessen of tropisch fruit zoals verse mango, ananas en/of passiefruit erop doen.
En in het najaar of ’s winters zijn deze stoofpeertjes, bramen, cranberrycompote en/of verse vijgen erg lekker.

Ik heb toch een feestelijk nagerecht voor jullie. Deze pavlova krans met stoofpeertjes zal het super goed doen als dessert met de feestdagen. En het fijne ervan is dat je het meeste werk een dag van tevoren kunt doen, zodat je op de avond zelf bijna geen werk hebt aan dit zalig nagerecht. En zeg nou zelf, het ziet er toch feestelijk uit met die mooie donkerrode stoofpeertjes? Pavlova Pavlova’s zijn leuk en helemaal niet moeilijk om te maken. En het ziet er altijd feestelijk en indrukwekkend uit. Een pavlova bestaat uit een meringue, dit wordt gemaakt van stijfgeklopte eiwitten en suiker. Je lepelt het in een vorm op een bakplaat en bakt dit dan op lage temperaturen in de oven. De topping bestaat meestal uit stijfgeslagen room en vers fruit. Dit kan je allemaal van tevoren klaarmaken en dan hoef je de pavlova alleen nog maar af te maken vlak voordat je het gaat serveren. Ideaal dus als dessert om een etentje thuis. Het lekkerste is als de meringue krokant van buiten is en lekker smeuïg vanbinnen. Dit krijg je door op het laatst azijn en maïzena door de stijfgeslagen eiwitten te mengen. En door de meringue op lage temperatuur te bakken in de oven, waarna deze het liefst de hele nacht in de oven (met de deur op een kier) verder uithardt. Je kunt een grote pavlova, kleine eenpersoons pavlova’s maken of een krans zoals deze. Die doet het natuurlijk goed met de Kerst. Ik heb de pavlova nu afgetopt met slagroom, maar je kunt ook mascarpone, een mengsel van mascarpone en slagroom of een mengsel van slagroom met hangop erop serveren. Zomers kan je lekker vers rood fruit zoals aardbeien, frambozen, rode bessen of tropisch fruit zoals verse mango, ananas en/of passiefruit erop doen. En in het najaar of ’s winters zijn deze stoofpeertjes, bramen, cranberrycompote en/of verse vijgen erg lekker. Tips: De meringue kan je al een paar dagen vooruit maken. Wikkel het in huishoudfolie en vervolgens in folie en bewaar op een koele droge plek. De slagroom op de meringue heb ik opgeklopt met ‘maar’ twee zakjes vanillesuiker. Meer suiker is niet nodig, omdat de meringue en de stoofpeertjes al heel veel suiker bevatten. Het recept van de stoofpeertjes* vind je hier. Recept Pavlova krans met stoofpeertjes:   Pavlova krans met stoofpeertjes

 

Tips:

 

De meringue kan je al een paar dagen vooruit maken. Wikkel het in huishoudfolie en vervolgens in folie en bewaar op een koele droge plek.

Je kunt in plaats van de eieren te scheiden, ook vloeibaar eiwit in de supermarkt kopen. AH heeft flesjes van het merk Two Chicks van 500 gram.

De slagroom op de meringue heb ik opgeklopt met ‘maar’ twee zakjes vanillesuiker. Meer suiker is niet nodig, omdat de meringue en de stoofpeertjes al heel veel suiker bevatten.

Het recept van de stoofpeertjes* vind je hier.

 

 

Recept Pavlova krans met stoofpeertjes:

Pavlova krans met stoofpeertjes. Een feestelijk nagerecht met lekkere zelfgemaakte stoofpeertjes. Serveer deze krans op een feestelijk etentje thuis.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Nederlands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 5 eiwitten (165 gr)
  • 250 gr kristalsuiker
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 1 tl maïzena
  • 400 ml slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 6-8 stoofpeertjes*
  • 1 takje verse munt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 140˚C.
  • Klop met een mixer de eiwitten op in een vetvrije kom. Voeg dan beetje bij beetje al kloppend de kristalsuiker erbij tot het eiwit helemaal stijf is.
  • Spatel dan de azijn en maïzena erdoor.
  • Teken een cirkel van 30 centimeter doorsnee op een vel bakpapier en teken daarin een cirkel van ongeveer 15 centimeter doorsnee. Draai het vel dan om en leg het op een bakplaat.
  • Lepel het eiwit in dotten in de getekende ring op het bakpapier. Schuif de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur meteen naar 120˚C.
  • Bak de meringue in 60-75 minuten tot de buitenkant krokant maar nog wel steeds wit is.
  • Zet de oven dan uit en zet de ovendeur op een kier en laat het de hele nacht in de oven om te drogen.
  • Haal de meringue voorzichtig van het bakpapier. Pas op dat je de meringue niet breekt!
  • Serveren: Klop de slagroom met de vanillesuiker op. Lepel dit op de meringue en verdeel de stoofpeertjes erop. Garneer met verse muntblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating