Patatas Bravas

Mijn recept voor Patatas Bravas is al heel oud, maar ik kwam erachter dat het vreemd genoeg nog niet op de site stond (of ervan af verdwenen is). Maakt niet uit, ik heb de foto’s nog gevonden en het recept van mijn broer. Die woont op Ibiza en toen ik daar de eerste keer Patatas Bravas had gegeten, heb ik meteen het recept van hem ontfutseld. Alleen is mijn cheffie broer nogal kort van stof, vooral wat betreft de Brava saus. Dit is wat ik ervan gemaakt.

 

Patatas Bravas

 

Patatas Bravas is een Spaans aardappel tapasgerecht met een pittige tomatensaus. Daarbij wordt ook nog vaak een pittige Brava saus geserveerd. Het lijkt op een soort aioli met daarin tomatenpuree en gerookte paprikapoeder.
In Spanje frituren ze meestal eerst de aardappelen en dan gaan ze de oven in met een tomatensaus, waar ze verder garen. Lekkere aardappelen anders, maar dan op z’n Spaans.
Als je eens een tafel vol tapas wilt gaan maken, dan kan dit gerecht echt niet ontbreken!

 

Patatas Bravas kan je ook maken met zoete aardappelen of krieltjes. Voor deze Patatas Bravas zou ik vastkokende aardappelen gebruiken. In mijn blog: Aardappelsoorten, lees je alles over de verschillende soorten aardappelen en wat je ermee kunt doen.
In plaats van de aardappelstukjes eerst te frituren, rooster ik ze met olijfolie in de oven. Ondertussen maak je de tomatensaus. Die gaat dan over de gebakken aardappeltjes en dan gaat het weer de oven in.
Je kunt de aardappeltjes van tevoren roosteren en de saus ook alvast maken, zodat je op de avond zelf het geheel alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven.

 

Brava saus

 

De Spaanse Brava saus oftewel salsa lijkt een pikante rode versie van de aioli. Dit lepel je op de Patatas Bravas als ze uit de oven komen. Mijn broer was niet zo duidelijk hoe dit gemaakt wordt, daarom heb ik er mijn twist aan gegeven.
Ik heb aioli gemengd met tomatenpuree en gerookte paprikapoeder en ik moet zeggen dat de smaak aardig overeenkomt met hetgeen ik in Spanje geproefd heb.
Het gerecht zonder deze saus is ook superlekker hoor.

 

Tips:

 

De gerookte paprikapoeder is echt de smaakmaker van dit gerecht. Vervang het daarom niet door gewone paprikapoeder!

Ik heb ook een recept voor Patatje Bravas voor jullie, heerlijke frieten met de spicy tomatensaus. Die is ook zeker het proberen waard!

 

 

Recept Patatas Bravas:

Patatas Bravas. Patatas Bravas is een Spaans aardappel tapasgerecht met een pittige tomatensaus. Het zijn een van de lekkerste tapas vind ik.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerechten, Tapas/Hapjes/Snacks, Vegetarisch
Keuken Spaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 600 gr vastkokende aardappelen
  • olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1/2 rode peper
  • 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gr)
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 225 ̊C. Zet een ovenschaal met 2 el olijfolie in de oven om voor te verwarmen. Spoel de aardappel en snijd de aardappel met schil in blokjes van 2,5 cm.
  • Haal de hete schaal uit de oven en doe de aardappelblokjes hierin. Zet in de oven en bak ongeveer 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze fijn (als je van heel pittig houdt, gebruik je een hele peper).
  • Fruit de ui in een scheutje olijfolie aan op middelhoog vuur, voeg dan de knoflook, rode peper en paprikapoeder toe en bak dit nog even mee.
  • Voeg dan het blik tomaten toe en roer dit goed door elkaar. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen op middelhoog vuur. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
  • Haal de aardappelblokjes uit de oven en giet de tomatensaus erover.
  • Zet de schaal weer in de oven en bak ongeveer 25-30 minuten tot de aardappelen zacht van binnen zijn en krokant van buiten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating