Deze gezonde parelcouscous en linzensalade met falafel kan je koud eten op warme dagen en warm op koude dagen. Het is een heerlijk vegetarisch/vegan gerecht waarbij je voldoende eiwitten naar binnen krijgt door de linzen en falafel. En het is vrij snel klaar omdat je alleen maar de parelcouscous hoeft te koken en de falafel even moet bakken.
Parelcouscous
Ik ben geen liefhebber van couscous, omdat ik niet van de structuur hou. Ik heb dat ook met quinoa, op een of andere manier blijven die kleine korreltjes altijd in mijn keel hangen. Een mooi en lekker alternatief vind ik parelcouscous, kleine bolletjes gemaakt van durumtarwe. Het lijkt een soort pasta, maar dan in de vorm van mini balletjes. Ik vind het een fijn alternatief voor couscous. En ik heb nu een volkoren parelcouscous gevonden, dit is een nog betere optie.
Parelcouscous wordt veel in de Israëlische, Jordaanse en Libanese keuken gebruikt. Je kunt het goed combineren met groenten, vlees of vis.
Kook deze korrel in ruim water met zout en na ongeveer 9 minuten zijn ze gaar.
Het is ook een goede vervanger voor rijst, er zitten zelfs meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst.
Ik heb diverse recepten met parelcouscous op de site staan, zoek ze maar eens op onder: Recept zoeken, ga dan naar: Sleutelwoorden en vul hier parelcouscous in.
Deze heerlijke Parelcouscous salade met aubergine, courgette en paprika is daar een voorbeeld van.
Linzen
Ik had nog gekookte gele linzen liggen in de koelkast en heb die daarom verwerkt in dit gerecht. Je kunt ook een potje of blikje gekookte (bruine) linzen kopen en die gebruiken.
Falafel
Je kunt falafel zelf maken of je koopt ze kant-en-klaar in de winkel. De meeste supermarkten verkopen tegenwoordig wel diverse soorten falafel. Het zijn gefrituurde balletjes gemaakt van fijngemalen kikkererwten of andere peulvruchten. Het is een fijne vleesvervanger uit de Midden-Oosterse keuken.
Tips:
Het recept voor de ingemaakte rode ui* vind je hier.
In plaats van passievrucht door de dressing, kan je ook sinaasappelsap of citroensap gebruiken.
Als je niet van koriander houdt, vervang het dan door peterselie of lente-ui.
Recept Parelcouscous en linzensalade met falafel:
Ingrediënten
- 50 gr parelcouscous
- 160 gr gekookte linzen
- 1 wortel
- 4 radijsjes
- 4 takken koriander
- 25 gr hazelnoten
- 4 el gedroogde cranberries
- 2 el pompoenpitten
- ¼ ingemaakte rode ui*
- 100 gr veldsla
- 200 gr falafel
- olijfolie
- 2 el olijfolie
- 1 el granaatappelmelasse
- 1 passievrucht
- peper en zout
Instructies
- Dressing: Meng de olijfolie met de granaatappelmelasse en het sap en vruchtvlees van de passievrucht. Breng het op smaak met peper en zout.
- Kook de parelcouscous gaar in gezouten water volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af, spoel dan af onder de koude kraan en laat afkoelen. Doe het dan in een grote kom.
- Giet de linzen af, spoel ze af onder de koude kraan, laat uitlekken en doe dit dan bij de parelcouscous in de kom.
- Snijd de wortel in de lengte in dunne linten met een dunschiller. Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Hak de koriander en walnoten grof en doe alles in de kom.
- Meng ook de gedroogde cranberries, pompoenpitten, ingelegde rode ui en veldsla door de salade.
- Bak ondertussen de falafel in een beetje olijfolie in een antiaanbakpan.
- Schep de salade in kommen of op borden en serveer de falafel erop.