Pappardelle met Raapstelen en Groene Asperges

Ben je op zoek naar gemakkelijke en heerlijke recepten met raapstelen? Maak dan een lekkere en echte voorjaarspasta, zoals deze pappardelle met raapstelen en groene asperges.
Want zie je raapstelen en asperges liggen bij de groenteboer, dan weet je dat de lente is aangebroken. Deze pasta is licht, gezond en uiteraard heel gemakkelijk te maken.

Pappardelle

De pasta pappardelle is een soort dat bestaat uit brede lange linten pasta. Je kunt dit vers of gedroogd kopen in de supermarkten. Maar als jij een ander pastasoort in huis hebt, kan je dit natuurlijk ook gebruiken voor dit recept.

Pappardelle met raapstelen en groene asperges

Raapstelen

Nu het voorjaar haar intrede doet, verruilen we de zware kost voor heldergroene groenten. Raapstelen zijn vanaf maart zijn ze weer in het seizoen. Maar wat zijn raapstelen? Deze bladgroente is eigenlijk het jonge loof van de meiknol. Ze worden met wortel en al geoogst of aan de grond afgesneden.
Raapstelen vind je bij de biologische supermarkt, groenteboer of op de markt. Let bij het kopen erop dat de blaadjes er frisgroen en niet slap uitzien.
Het blad is lekker lichtpittig en je kunt het stomen, koken, in soep, stamppot of salade verwerken.

Nog meer recepten met raapstelen:

Voorjaarsstamppotje met raapstelen en groene asperges
Chioggia biet salade met raapstelen
Salade van raapstelen en avocado
Raapstelen en knolselderij remoulade salade
Pesto van raapstelen
Aardappel raapstelensalade met mosterddressing

Groene asperges

Ik heb groene asperges gebruikt in dit recept omdat die iets meer smaak hebben dan de witte. Behalve dat ze lekker zijn, zijn ze ook bijzonder laag in calorieën en bomvol vitamines.
Groene asperges hoef je niet te schillen, dat schilt wat werk! Wel moet je de harde stukjes van de onderkant afbreken (of afsnijden) en ze natuurlijk wel schoonspoelen voor gebruik.
Snijd de dikke exemplaren in de lengte doormidden, dan zijn ze sneller gaar.

Tips:

  • Je kunt verse of diepvries erwten gebruiken in dit gerecht.
  • Kan je geen raapstelen vinden, vervang het dan door rucola of spinazie.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Pappardelle met raapstelen en groene asperges:

Pappardelle met raapstelen en groene asperges. Raapstelen is het jonge blad van de meiknol. Zeg je raapstelen, dan zeg je voorjaar.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Pasta's, Vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

  • 1 bos groene asperges
  • 1 bosje raapstelen
  • 250 gr pappardelle
  • 100 gr erwten
  • 1 citroen
  • 50 gr dille, fijn gesneden
  • 40 gr pijnboompitjes
  • 40 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Maak eerst de pesto: doe alle ingrediënten in een blender en meng met een flinke scheut olijfolie tot een smeuïge pesto.
  • Breek de harde uiteinden van de asperges af. Snijd de asperges in de lengte doormidden en snijd de helften dan doormidden.
  • Blancheer de asperges 2 minuten in gezouten water. Giet dan af.
  • Spoel de raapstelen schoon en laat het blad goed uitlekken (kleine blaadjes achterhouden).
  • Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af maar houd 1 glas kookwater achter.
  • Zet ondertussen een wok op het vuur en doe daar een scheutje olijfolie in. Doe er de asperges en raapstelen in en roerbak deze ongeveer een half minuutje.
  • Voeg de erwten en 3 flinke eetlepels van de pesto toe en schep dan voorzichtig de pasta en erdoor.
  • ---
  • Verdeel de pasta over de borden, strooi er nog een blaadjes raapstelen en dille over en lepel eventueel nog wat pesto erop. Rasp als laatste de citroen erover.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating