Champignonsaus is toch wel een feestelijke saus en manlief vindt dit heerlijk over een biefstukje. Deze saus kan je heel erg makkelijk zelf thuis maken, zoveel lekkerder dan de sausjes uit een pakje of zakje. Omdat ik diverse soorten paddenstoelen in plaats van champignons gebruikt heb, noem ik het paddenstoelen roomsaus en geen champignonsaus. Ik vind de witte champignons namelijk weinig smaak hebben, maar als jij deze wilt gebruiken is dat prima.
Paddenstoelen
Ik vind het erg lekker om verschillende soorten paddenstoelen te gebruiken in deze saus. De witte champignon is uiteraard een allemansvriend en waarschijnlijk het goedkoopst, maar heeft wel de minste smaak.
Tegenwoordig vind je gemengde paddenstoelenmixen bij de supermarkt, maar ga eens naar een goede groenteboer. Hier kan je heel veel soorten paddenstoelen vinden en ze verkopen ze los. Dan bepaal je zelf welke paddenstoelen en hoeveel van elk soort jij gebruiken gaat. Deze paddenstoelen heb ik gebruikt:
Kastanjechampignon
De kastanjechampignon smaakt net iets beter, nootachtiger en kruidiger dan hun witte broer de champignon. De kastanjechampignon is wat minder vochtig en vleziger dan de witte champignon. Die zou ik sowieso kiezen voor de saus.
Oesterzwam
De oesterzwam heeft een licht aardse smaak en een stevige bite. Ze zijn wat vleziger dan de andere paddenstoelen. Meestal scheur ik deze in repen in plaats van ze te snijden.
Shiitake
De shiitake komt oorspronkelijk uit Japan en China en is een stevige paddenstoel met een krachtige en verrukkelijke smaak. Verwijder voor het gebruik het steeltje. De steeltjes kunnen taai zijn (gebruik ze eventueel in een bouillon).
Beukenzwam
In Nederland vind je de bruine en witte beukenzwammetjes, waarvan de witte variant in het donker gekweekt wordt. Ze groeien in bundeltjes op beukenbomen (vandaar de naam).
De smaak is nootachtig en de textuur stevig, heeft een mooie umamismaak.
Eet ze niet rauw, want dan zijn ze niet goed verteerbaar en smaken ze bitter. Lekker bij vis.
Bouillonblokje*
Het geheim is van de saus is een bouillonblokje. Het lekkerst is een bospaddenstoelen bouillonblokje, deze geeft een extra paddenstoelensmaak aan de saus. Maar je kunt ook een runder bouillonblokje gebruiken.
annitamichiels@hotmail.com
februari 18, 2023 @ 1:09 pm
heel lekker en makkelijk te maken!!!!!!
Hanneke de Jonge
februari 19, 2023 @ 8:54 am
Dankjewel Annita, leuk om te horen dat een recept in de smaak gevallen is.
Groetjes, Hanneke
Miriam
februari 20, 2024 @ 8:38 am
Leuk recept! Kan ik een deel van de saus ook invriezen?
Hanneke de Jonge
februari 20, 2024 @ 9:59 am
Dankjewel Miriam, sauzen om basis van room kunnen gaan schiften als je ze invriest. Ik zou het dus helaas niet aanraden.
Groeten, Hanneke