Paarse zoete aardappelsoep met 5-spice

Ik heb een heel bijzondere maar super lekkere soep voor jullie. Namelijk een paarse zoete aardappelsoep met 5-spice specerijenmengsel. Een heerlijke romige soep met de bijzondere smaken van de vijfkruidenpoeder. De kokosmelk in de soep maakt het romig en zacht van smaak. Een hartverwarmende soep voor een koude dag.

 

Paarse zoete aardappelen

 

De zoete aardappel is eigenlijk helemaal geen aardappel maar een zoete bataat en. Het staat bekend als het gezonde alternatief voor onze Hollandse pieper. Oorspronkelijk komt deze bataat uit Zuid-Amerika, maar ze worden tegenwoordig ook wel in ons land geteeld.

 

Je kunt de zoete aardappel in zowel zoete als hartige gerechten verwerken. En omdat hij zo lekker zoet is, is het vooral een populaire groente bij kinderen. Alhoewel onze kleinkinderen wel moesten wennen aan een zoete en paarse of oranje aardappel.

 

Deze knol is heel voedzaam, vol met vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Er zitten wel koolhydraten in deze knol, maar dit zijn complexe koolhydraten die langzaam verwerkt worden in het lichaam. Daarom blijft het toch een lekker alternatief voor de gewone aardappel. En daarnaast is hij ook superlekker en veelzijdig.
Behalve de paarse zoete aardappel is er ook nog een witte en de bekende oranje variant.
Mocht je geen paarse zoete aardappelen vinden bij jouw groenteboer, dan kan je dit recept natuurlijk ook maken met de oranje zoete aardappel. Maar ja die paarse soep ziet er natuurlijk wel spectaculair uit.

 

Als je onder ingrediënten op de site zoekt op paarse zoete aardappel, vind je allerlei heerlijke recepten met deze en paarse aardappelen, zoals bijvoorbeeld deze Pizza met zalm en zoete paarse aardappelen.

 

De soep

 

Het voordeel van zoete aardappelen is dat ze niet lang hoeven te koken voordat ze gaar zijn. Deze soep is dus redelijk snel gemaakt. En de zoete aardappel geeft een zijdezachte en romige soep. Er hoeft eigenlijk geen room bij, maar ik het een klein pakje kokosmelk op het laatst erdoor gemengd voor een extra smaak.
Maak de soep zo dik of zo dun als jij lekker vindt. Omdat het een koude dag was, heb ik de soep lekker dik gelaten. Door meer bouillon of water toe te voegen, maak je een dunnere soep.

 

5-spices

 

Vijfkruidenpoeder oftewel 5-spices is Chinese specerijmix met een krachtige smaak van steranijs, szechuan peper, kaneel en kruidnagel. Het is een fijne kruidenmix om (varkens)vlees en gevogelte zoals eend (zoals Peking eend) te kruiden. De smaak kan intens zijn, gebruik dus niet teveel. Begin met 1 theelepel en voeg eventueel meer naar smaak toe.
Je kunt de 5-spices ook gebruiken in zoete gerechten zoals deze lekkere Pompoen donuts met gekruide honing.
En als je dan toch zo’n potje gekocht hebt, kan je het ook gebruiken voor deze zelfgemaakte Babi Pangang, Pittige Chinese rundvlees stoofpot of Buikspek met 5-spices en chili-knoflooksaus.

 

 

Recept Paarse zoete aardappelsoep met 5-spice:

Paarse zoete aardappelsoep met 5-spice. Misschien heb je wel eens paarse zoete aardappelen zien liggen bij jouw groenteboer. Koop ze dan en maak deze soep.
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Lunch, Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Aziatisch, Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kg paarse zoete aardappelen
  • 1-2 tl 5-spice kruiden
  • 750 ml groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • 100 gr beukenzwammetjes
  • kokosolie
  • 1 tl 5-spice
  • peper en zout
  • koriander

Instructies
 

  • Schil en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil de zoete aardappelen en snijd deze in blokjes van 2 centimeter.
  • Verhit een eetlepel kokosolie in een grote (soep)pan en fruit hierin de ui en knoflook aan met de 5-spice. Voeg de aardappelblokjes toe bak dit even mee.
  • Schenk de bouillon erbij en breng het aan de kook. Zet het vuur dan lager, een deksel op de pan en laat ongeveer 12-14 minuten zachtjes koken tot de zoete aardappelen gaar zijn.
  • Zet het vuur dan uit en voeg een groot deel van de kokosmelk toe. Mix het tot een gladde soep met een staafmixer of in een blender.
  • Proef of de soep voldoende op smaak is, voeg anders nog wat 5- spice, peper en/of zout toe.
  • Mocht de soep te dik zijn naar jouw zin, voeg dan nog wat bouillon of water toe.
  • Snijd ondertussen de beukenzwammetjes van de bodem. Roerbak ze in een hete pan met een eetlepel kokosolie en voeg de 5-spice, peper en zout toe.
  • Serveer de soep in kommen en lepel er nog een beetje kokosmelk op. Top het af met de beukenzwammetjes en gehakte korianderblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating