Orzotto nero met pijlinktvis

Van het Nederlands Visbureau had ik een toffe uitnodiging gehad voor een perslunch pijlinktvis. Wat ik toen nog niet wist, is dat deze pijlinktvis gevangen wordt in de Noordzee. Inktvis uit Nederland, super vers en super lekker. Bereid jij wel eens inktvis of eet je het in restaurants in het buitenland? Grote kans dat deze calamari uit Nederland komt.
Dus als je een verse pijlinktvis bij jouw vishandelaar ziet liggen, dan weet je dat die van een Nederlandse visboot komt. Koop hem en maak deze heerlijke orzotto nero met pijlinktvis en chili.

 

Orzo is een pastasoort. Het ziet eruit als een rijstkorrel, maar heeft een veel korte kooktijd dan de meeste rijstsoorten. Omdat ik rijst slecht verdraag na mijn gastric sleeve operatie, is dit voor mij een goed alternatief. Je kunt deze pasta in de grotere supermarkten vinden. Het wordt verkocht onder de namen: orzo, riso of rissoni. Bij een Turkse winkel is deze pasta sowieso te koop.

 

Pijlinktvis schoonmaken*

 

Als je die verse pijlinktvis dan gekocht hebt, kan je in mijn blog lezen hoe deze schoongemaakt moet worden. Als je dit te ‘eng’ vind, wil jouw vismannetje dit misschien wel doen voor jou.

Orzotto nero met pijlinktvis. Ik kreeg 2 pijlinktvissen, heb ze zelf schoongemaakt en o.a. deze heerlijke zwarte orzotto ervan gemaakt.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Pasta's, Vis
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 (verse) inktvis*
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 citroen
  • 1/2 rode chilipeper
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 4 takken peterselie, fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • 300 gr orzotto pasta
  • 1 glas droge witte wijn
  • 500 ml visbouillon
  • 3 zakjes inktvis inkt
  • roomboter
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de schoongemaakt inktvis in hele dunne ringen en doe dit in een kom.
  • Rasp de citroen hierboven en meng dit met de inktvisringen.
  • Verwijder de zaadlijsten en zaadjes van de rode peper en hak dit fijn. Meng dit samen met de knoflook, peterselie en de olijfolie door de inktvis. Dek de kom af en laat minimaal een uurtje in de koelkast marineren.
  • Bak in een pan een scheut olijfolie de ui en knoflook glazig (mag niet bruin worden). Voeg de orzotto pasta toe en bak dit even mee. Giet dan het glas wijn erin en laat inkoken.
  • Vervolgens schenk je de bouillon en zakjes inktvis inkt erbij en laat dit op een zacht vuur ongeveer 12-15 minuten pruttelen tot de bouillon verdampt is en de orzo gaar geworden is.
  • Bak vervolgens in een andere bakpan op zeer hoog vuur de inktvisringen inclusief marinade in 1-2 minuten gaar. Breng op smaak met wat zout.
  • Meng nog een klont boter door de orzotto. Proef of het genoeg op smaak is, voeg eventueel wat peper en zout toe.
  • Lepel de orzotto op de borden en serveer de inktvis hier op.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating