Orzotto nero met pijlinktvis. Ik kreeg 2 pijlinktvissen, heb ze zelf schoongemaakt en o.a. deze heerlijke zwarte orzotto ervan gemaakt.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 30 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Pasta's, Vis
Keuken Italiaans
- 1 (verse) inktvis*
- 1 el olijfolie
- 1/2 citroen
- 1/2 rode chilipeper
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 4 takken peterselie, fijngehakt
- 2 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 300 gr orzotto pasta
- 1 glas droge witte wijn
- 500 ml visbouillon
- 3 zakjes inktvis inkt
- roomboter
- peper en zout
Snijd de schoongemaakt inktvis in hele dunne ringen en doe dit in een kom.
Rasp de citroen hierboven en meng dit met de inktvisringen.
Verwijder de zaadlijsten en zaadjes van de rode peper en hak dit fijn. Meng dit samen met de knoflook, peterselie en de olijfolie door de inktvis. Dek de kom af en laat minimaal een uurtje in de koelkast marineren.
Bak in een pan een scheut olijfolie de ui en knoflook glazig (mag niet bruin worden). Voeg de orzotto pasta toe en bak dit even mee. Giet dan het glas wijn erin en laat inkoken.
Vervolgens schenk je de bouillon en zakjes inktvis inkt erbij en laat dit op een zacht vuur ongeveer 12-15 minuten pruttelen tot de bouillon verdampt is en de orzo gaar geworden is.
Bak vervolgens in een andere bakpan op zeer hoog vuur de inktvisringen inclusief marinade in 1-2 minuten gaar. Breng op smaak met wat zout.
Meng nog een klont boter door de orzotto. Proef of het genoeg op smaak is, voeg eventueel wat peper en zout toe.
Lepel de orzotto op de borden en serveer de inktvis hier op.