Omelet met Koolraap en Chorizo

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de klassieke Spaanse aardappel omelet, tortilla de patatas, oftewel Tortilla Española. Dit heerlijke, maar toch supereenvoudige gerecht serveren ze in elke tapasbar in Spanje en ze eten het vaak thuis als lichte lunch. Ik heb een variatie op dit gerecht gemaakt, namelijk deze overheerlijke omelet met koolraap en chorizo.

Spaanse tortilla

Er zijn net zoveel versies van tortilla als er koks zijn. Sommigen houden van een platte, frittata-stijl omelet. Anderen (waaronder ikzelf) geven er de voorkeur aan dat het minstens een centimeter dik is, zodat de binnenkant lekker vochtig blijft. Sommige mensen voegen chorizoblokjes of spek, kruiden, geroosterde paprika of erwten toe, anderen beschouwen het gebruik van iets anders dan uien, aardappelen en eieren als heiligschennis.
En sommigen vinden het lekker stevig (ideaal voor picknicks en lunchtrommels), anderen serveren het nauwelijks gekookt (baveux).
Je kunt de tortilla tijdens het bereiden omdraaien met behulp van een bord, of je bakt het als een quiche in de oven.

Ik heb het recept een gedurfde stap verder gebracht door de aardappelen te vervangen door koolraap, een jammerlijk ondergewaardeerde winterwortelgroente.
Als leden van de kruisbloemige groentefamilie beschikt koolraap over aanzienlijke gezondheidsvoordelen. Het beval vezels, calcium en vitamine C.
En tot mijn vreugde wordt deze bescheiden wortelgroente zoet en mals als ze in boter worden gestoofd.

Omdat ik elk taboe op tortilla’s doorbreek door een wortelgroente toe te voegen, heb ik besloten om het nog erger te maken door wat chorizoblokjes toe te voegen om de smaken te verdiepen. Het zoete van de koolraap gaat namelijk prima samen met het pittige van de chorizo.
Als je geen fan bent van koolraap, kan je in dit recept natuurlijk aardappelen gebruiken. Het gebruik van aardappelen zal het koolhydraatgehalte van dit gerecht verhogen.

Omelet met koolraap en chorizo

Nog meer koolraaprecepten:

Knolselderij en koolraap currysoep
Koolraappuree met zwarte knoflook
Tempura van koolraap
Koolraapblokjes geglaceerd in miso boter

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Omelet met koolraap en chorizo:

Omelet met koolraap en chorizo. Het zoete van de koolraap gaat heel goed samen met het pittige van de chorizo. Deze omelet is lekker als lunch of diner.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch
Keuken Nederlands, Spaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • ½ koolraap
  • 75 gr chorizo
  • ½ bosje bieslook
  • 1 el roomboter
  • 4 eieren
  • 2 el room
  • zout en peper

Instructies
 

  • Schil de koolraap en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de chorizo ook in kleine blokjes. Snijd de bieslook fijn.
  • Kook de koolraapblokjes in een pan met water en zout tot ze beetgaar zijn. Giet ze dan af.
  • Verwarm een antiaanbakpan met een klontje boter en bak hierin de chorizo met de koolraapblokjes even aan.
  • Klop de eieren met een kleine beetje peper, zout en 2 eetlepels room.
  • Giet het mengsel over de chorizo en koolraap en spreid het goed in de pan.
  • Laat de omelet garen met deksel op de pan en op laag vuur tot ook de bovenkant stolt.
  • Serveer op een groot bord en bestrooi met bieslook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating