Oesters met Champagne sabayon

Deze oesters met Champagne sabayon is een heerlijke amuse of voorgerechtje op een feestelijk etentje thuis. Ben je een oesterliefhebber, dan moet je dit gerechtje echt eens proberen.

 

Sabayon

 

Waarschijnlijk ken je sabayon als nagerecht. Deze luchtige soort custard wordt vaak over vers fruit geserveerd. Maar natuurlijk kan je hier ook een ‘hartige’ versie van maken, zoals deze sabayon gemaakt van Champagne.

 

Oesters openmaken*

 

Oesters openen is even een trucje, het belangrijkste is dat je een speciaal oestermes hiervoor gebruikt. Vaak worden deze wel bij de oesters geleverd. Zo niet dan moet je die echt gaan kopen. Het oestermes heeft een klein dik lemmet met scherpe sterke punt om ze open te steken. Daarbij is dit mes sterk genoeg om ze te openen.
Er zijn ook speciale oesterhandschoenen, maar een dubbelgevouwen theedoek voldoet ook.
Leg de oester met de platte kant boven in de theedoek. Houd de oester stevig vast.
Steek het oestermes in de achterkant (de smalle rechte kant) van de oester. Dit gaat misschien even moeilijk, maar als je ver genoeg erin prikt, geeft de bovenste oesterhelft mee (niet gaan wrikken!).

 

Nu kan je het mes een kwartslag draaien zodat de oester opengaat.
Ga dan met het mes langs de bovenkant van de schelp om de sluitspier door te snijden.
Nu kan je de oester helemaal openklappen.
Houd de oester wel goed recht, ander loopt al het oestervocht eruit en dat wil je niet.
Snijd de oester aan de onderkant los en draai de oester om in de schelp (dan weet je zeker dat hij helemaal los is).
Verwijder eventuele schelprestjes uit de schelp (zie foto’s in gallery).

 

Tips:

 

Serveer 2 of 3 oesters per persoon. Deze oesters serveer je natuurlijk met de Champagne waar je de sabayon van gemaakt hebt.
In plaats van Champagne kan je een andere mousserende (droge) wijn gebruiken zoals een Crément, Prosecco of Cava.
Au-bain-marie** is een manier van opwarmen of bereiden op een lage temperatuur. Dit wordt gedaan door een kom te zetten op een pannetje met water dat net tegen de kook aan is. De kom mag het water niet raken.

 

 

Recept Oesters met Champagne sabayon:

Oesters met Champagne sabayon. Ben je gek op oesters, probeer dan eens deze heerlijke feestelijke oesters met een sabayon gemaakt van Champagne.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Kerst, Vis, Voorgerechten
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 12 oesters
  • 60 ml Champagne
  • 1 eidooier (L)
  • 2 takjes tijm
  • peper en zout

Instructies
 

  • Open eerst alle oesters*.
  • Doe de Champagne en de eidooier in een glazen kom**. Zet deze kom op een pan met water dat tegen de kook aan zit.
  • Klop het mengsel ongeveer 5 minuten op tot het lekker luchtig en verdubbeld is in hoeveelheid. Haal de schaal dan van de pan af.
  • Breng het op smaak met tijmblaadjes, peper en zout.
  • Zet ondertussen de grill aan in je oven.
  • Leg de open oesters op een bakplaat (of muffinbakvorm) en lepel de sabayon op de oesters.
  • Schuif ze onder de grill en laat een paar minuten grillen tot de sabayon goudbruin is.
  • Garneer ze met een takje tijm. Serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating