Ik mocht in de Foodybox van Kroon op het Werk een blikje Soto kruidenmix van Euroma (Jonnie Boer) ontvangen. Natuurlijk top om er een lekkere Soto van te maken, maar ik het verwerkt in deze Noedels met soto zalm en asperges. Je kunt deze salade warm of koud serveren. Omdat het zo’n mooie dag was, heb ik het koud geserveerd.
Soba noedels
De Japanse soba noedels zijn gemaakt van boekweit. Deze noedels worden vaak gebruikt in een noedelsoep of koud geserveerd als salade. Het zijn dunne noedels, ze hebben ongeveer de dikte van spaghetti. De noedels hebben een heerlijke nootachtige smaak. Daarnaast zijn ze ook nog gezonder dan de andere noedels, omdat boekweit geen graan is. Daarom dus koolhydraatarm.
Soto kruidenmix
Ik heb al heel veel van die heerlijke blikjes met kruidenmixen en deze nieuwe aanwinst is ook helemaal top. Het is een frisse kruidenmix door het limoenblad wat erin zit. Daarnaast nog o.a. tamarinde, ui, knoflook, gember, kokos, sereh, koriander, komijn, kurkuma, citroen en chili. En zonder toegevoegd zout!
Soto is een Indonesische soep, oorspronkelijk van het eiland Java. Het is een frisse soep, vooral door het gebruik van kaffir limoenblad en tamarinde.
De kruidenmix is dus heerlijk in de Soto, maar je kunt het ook in andere noedel-, vlees-, of visgerechten gebruiken.
Zalm
Zalm bakken is even een handigheidje. Ik koop meestal zalm met huid als ik gebakken zalm wil maken. Door de zalm op de huid te bakken, bescherm je de vis. Daarbij krijg je nog een heerlijk krokant velletje wat niet te versmaden is.
Bak de zalm niet op te hoog vuur en laat de vis vooral liggen, dus niet te veel bewegen in de pan. Bak de zalm op de huidkant tot de garing halverwege de zalm is. Dit kan je goed zien bij dikke zalmfilets. Zet het vuur dan laag en draai de zalm voorzichtig om. Laat nog een minuutje aan deze kant bakken. Ik vind het het lekkerst als de zalm nog een beetje glazig is van binnen, dus niet helemaal doorbakken.
Koop wel goed zalm van de visboer en let op het ASC of MSC Keurmerk.
Tips:
Ik had nog een zakje Sushi sprinkle* liggen en heb dit over het gerecht gestrooid. Je kunt dit vervangen door bijvoorbeeld sesamzaadjes en/of korianderblad.
Wij dronken er een Sauvignon blanc van Barefoot bij die ik in het aspergepakket gekregen had.
Recept Noedels met soto zalm en asperges:
Ingrediënten
- 200 gr soba noedels
- 2 el sesamolie
- 2 zalmfilets
- 1 el soto kruiden
- 2 el zonnebloemolie
- 2 el Sushi sprinkle*
- 300 gr asperges
- 1 winterpeen
- ½ komkommer
- 75 ml azijn
- 1 tl zout
- 2 el agavesiroop
- Zout
- 2 el sojasaus
- 1 el vissaus
- 1 el zonnebloemolie
- 1 el limoensap
- 1 knoflookteentje
- 3 cm gember
- 1/2 rode chilipeper
Instructies
- Kook de noedels beetgaar. Giet ze dan af, spoel ze af met koud water en meng er wat sesamolie door om plakken te voorkomen.
- Schil de asperges en snijd ze dan met een dunschiller in dunne slierten. Draai de wortel en komkommer door de spiralizer. Doe deze groenten in een grote schaal.
- --
- Doe de azijn met 250 ml water, zout en agavesiroop in een pan en breng aan de kook. Giet het dan over de asperges en wortel- en komkommerlinten. Dek het af en laat het afkoelen.
- Saus: Doe de sojasaus, vissaus, olie en limoensap in een schaaltje. Rasp de knoflook en gember hierboven en hak de rode peper fijn. Meng alles door elkaar.
- Haal de groenten uit het zoetzuur en meng dit door de noedels.
- Bestrooi de zalmfilets met de soto kruidenmix en bak ze in een (antiaanbak)pan in een scheutje olie op de huidkant naar onderen in ongeveer 3-4 minuten op middelhoog vuur.
- Draai de zalm voorzichtig om en bak de andere kant nog een minuutjes tot de zalm net gaar is.
- Verdeel de noedels met groenten over de borden en serveer de zalm erop. Bestrooi eventueel met Sushi sprinkle. Serveer de saus er apart bij.