Noedels met miso garnalen en tomaten

Houd jij ook zo van een heerlijk ander, snel doordeweeks diner? Dan zijn deze noedels met miso garnalen en tomaten echt iets voor jou. Omdat ik dol ben op miso, ben ik altijd op zoek naar heerlijke manieren om het in recepten te verwerken. Dit gerecht is licht en verfrissend, maar zeer vullend, dit zal zeker vaker bij mij op tafel staan.

 

Miso

 

Ik heb rode miso gebruikt in dit gerecht. Miso, ook wel gefermenteerde sojabonenpasta genoemd, wordt gemaakt door slechts drie eenvoudige ingrediënten: sojabonen, zout en koji. Het mengsel wordt maanden of zelfs jarenlang gerijpt. De twee meest populaire soorten commercieel geproduceerde miso zijn shiro (witte) miso en ook wel (rode) miso genoemd. Hoe langer miso fermenteert, hoe dieper de umami-smaak en donkerder van kleur.

 

Umami-rijke smaak zoals miso wordt gecombineerd met zoete garnalen en tomaten om gedurfde smaak te creëren in dit gemakkelijke gerecht.
De miso hier is geniaal. Geroosterde tomaten met miso is mijn nieuwe favoriet. Terwijl de tomaten roosteren, worden hun smaken dieper, zoeter en barsten ze uiteindelijk. Terwijl ze barsten, sijpelt de miso verder in de tomaten.
Als die laatste twee zinnen je er niet toe hebben aangezet dit recept te proberen, dan weet ik het ook niet meer. Oh, misschien het feit dat het koken van noedels slechts een paar minuten kost.

 

En als je dan toch die miso gekocht hebt, dan kan je er ook nog deze gerechten van maken:

 

Spaghetti met miso paddenstoelen
Koolraapsoep met miso
Miso flat iron steak
Kip met miso en sesamzaadjes
Misosoep met vegetarische kipstukjes
Zoete aardappelsoep met miso
Aubergines uit de oven met miso
Udon noedels met miso mosselen
Miso boter

 

Noedels

 

Gebruik die lekkere dikke Udon noedels als je ze kunt vinden. Maar andere noedelsoorten zoals mie, bami, Soba noedels of rijstnoedels zijn ook prima.

 

Tip:

 

De tomaten kunnen de avond ervoor worden geroosterd en in de koelkast worden bewaard. Warm ze dan op voor gebruik.

 

 

Recept Noedels met miso garnalen en tomaten:

Noedels met miso garnalen en tomaten. Houd jij ook zo van een heerlijk ander, snel doordeweeks diner? Dan zijn deze noedels echt iets voor jou.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vis
Keuken Japans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 4 el zonnebloemolie
  • 2 el limoensap
  • 2 el miso
  • 1 el knoflook chilisaus
  • 1 el honing
  • 300 gr tomaatjes
  • 200 gr rauwe garnalen
  • 200 gr soba noedels
  • 2 lente-uitjes
  • 1 el sesamzaadjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng in een kom limoensap, miso, knoflook chilisaus en honing.
  • Meng de tomaten op de bakplaat met 3 eetlepels miso-dressing. Schuif dit in de hete oven en rooster ze gedurende 20-30 minuten tot de tomaten geroosterd en zacht zijn.
  • Meng in dezelfde kom de garnalen in 3 eetlepels miso-dressing en leg ze de laatste 5 minuten op de bakplaat bij de tomaatjes. Of bak ze apart in een bakpan.
  • Kook de soba in kokend water al dente in ongeveer 4 minuten (of check de kooktijd op de verpakking).
  • Giet de noedels af en doe ze in een kom en meng ze met de geroosterde tomaten en garnalen en de helft van de resterende dressing.
  • Serveer de noedels in een diep bord en garneer met in dunne ringen gesneden lente-uitjes en sesamzaadjes. Serveer met de resterende dressing er apart bij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating